ABVAKABO FNV


Zoetermeer, 20 mei 2003

Regeerakkoord desastreus voor collectieve sector

ABVAKABO FNV is buitengewoon ontstemd over het door CDA, VVD en D66 gepresenteerde regeerakkoord. In onze reactie richten wij ons op een aantal kernpunten uit het akkoord, die desastreuze gevolgen zullen hebben voor de kwaliteit van de publieke dienstverlening en voor werknemers in de collectieve sector, waaronder de zorg-en welzijnsector, het onderwijs en de ambtelijke sectoren, alsmede werknemers in de sociale werkvoorziening en niet te vergeten werknemers met Melkertbanen.

Desinvesteringen collectieve sector
Terwijl de behoefte aan nieuw personeel in onder meer het onderwijs en de zorg, maar ook in andere delen van collectieve sector de komende jaren nog zeer groot is en de economische groei stagneert, wordt in het hoofdlijnenakkoord de arbeidsmarktpositie van de collectieve sector in één pennenstreek om zeep geholpen. Alle investeringen die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in het kader van het versterken van de arbeidsmarktpositie voor de collectieve sector, de zogenoemde Van Rijn investeringen, worden daarmee ongedaan gemaakt. Door de plannen uit dit regeerakkoord wordt de collectieve sector weer jaren op achterstand gezet in de loonontwikkeling ten opzichte van de marktsector. Imagoproblemen op de arbeidsmarkt en hieruit voortvloeiende kwaliteitsproblemen liggen weer in het verschiet.

Ontkoppeling lonen
Ons uitgangspunt is dat over de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector vrij moet kunnen worden onderhandeld en daarbij past geen loondictaat via een regeerakkoord. Juist nu het economisch slecht gaat, is een eerlijk inkomensbeleid belangrijk. ABVAKABO FNV is zeer verontwaardigd dat de bestaande koppeling tussen lonen en uitkeringen wordt losgelaten. De salarissen in de collectieve sector worden de komende kabinetsperiode systematisch op grote achterstand gezet bij de ontwikkeling van de lonen in de marktsector. Dit is principieel onaanvaardbaar. Op deze wijze worden negatieve gevolgen van de economische neergang eenzijdig op de ongeveer twee miljoen werknemers in de collectieve sector afgewenteld. De achterstelling van de collectieve sector heeft bovendien zeer grote consequenties voor de koopkracht van werknemers in de collectieve sector. Kortom, de sociale rechtvaardiging van het hoofdlijnen akkoord is volledig zoek.

Banenverlies
ABVAKABO FNV vreest voor een zeer fors banenverlies van 25.000 tot 30.000 banen met name binnen de ambtelijke sector. Dit is inclusief de lopende bezuinigingsoperaties van het huidige kabinet, die nog grotendeels moeten worden uitgevoerd. Immers, ook bij provincies en gemeenten en organisaties op het gebied van de sociale-zekerheid zal rigoureus worden gesneden. ABVAKABO FNV roept al geruime tijd op tot een serieuze takendiscussie over welke taken de rijksoverheid nu nog wel en straks niet meer zal uitvoeren. Het is onmogelijk om met veel minder ambtenaren toch hetzelfde werk te blijven doen. Alweer een kaasschaaf operatie is absoluut onacceptabel.
Grote onrust
ABVAKABO FNV onderschrijft nadrukkelijk de brief die de FNV vandaag (20 mei 2003) aan de Tweede Kamer heeft verzonden, waarin het hoofdlijnen akkoord als meedogenloos wordt bestempeld. Wij voorzien dat er grote onrust zal ontstaan tijdens de CAO-onderhandelingen begin 2004. In die periode zullen CAO's worden afgesloten in de zorgsector (ziekenhuizen), de gemeenten het onderwijs en vele andere sectoren.

Als CDA, VVD en D66 volharden in hun huidige voornemens ziet ABVAKABO FNV helaas geen enkele mogelijkheid voor haar eerste optie om een centraal akkoord af te sluiten. Wij vrezen de komende jaren voor grote onrust en harde acties.

Meer informatie:
Sandy Bosman, voorlichter 079- 3536380 06-51025004

20 mei 03 17:01