Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 20

Collegevergadering van dinsdag 20 mei 2003

Leningen en garanties alleen nog voor `publieke taken' De gemeente Enschede zal alleen nog leningen en garanties verstrekken die bijdragen aan de `publieke taak'. Bancaire activiteiten, zoals enkele jaren geleden bij de provincie Zuid-Holland de Ceteco-affaire, zijn expliciet van de baan. Het verbod op bankieren stond al in de Wet financiering decentrale overheden (fido) en in het treasurystatuut van de gemeente Enschede, die beide op 1 januari 2001 van kracht werden. Met de Wet fido wordt beoogd om overmatige risico's van de lokale overheid te beperken. De door het college voorgestelde beleidsregels voor leningen en garanties geven een nadere invulling aan het begrip `publieke taak'. Zo moet de lening of garantstelling bijdragen aan het gemeentelijk beleid en het openbaar belang. Tevens moet er een relevant maatschappelijk doel worden gediend. Verder mag het niet gaan om organisaties met een winstoogmerk, met een besloten karakter of met een politieke of religieuze doelstelling. Dat de gemeente tegen een lagere rente kan lenen dan een gewone bank, is op zichzelf voortaan geen reden voor het verstrekken van een lening. De beleidsregels gelden voor leningen en garanties op het gebied van sport, welzijn, zorg en opvang, volksgezondheid, onderwijs, kunst en cultuur. Betaald voetbal valt er niet onder. Aanvragen uit die hoek zijn zo uniek dat het niet zinvol zou zijn daarvoor algemene regels op te stellen, vindt het college. In dergelijke gevallen wil het college pas verplichtingen aangaan nadat de gemeenteraad zich erover heeft uitgesproken.
---

Trouwen in De Broeierd

Het college stelt de raad voor het aantal buitenlocaties waar huwelijken en partnerregistratie kunnen plaatsvinden uit te breiden met het `Country Hotel De Broeierd' aan de Hengelosestraat. Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van de raad meer trouwlocaties toe te staan dan het huidige aantal. De andere buitenlocaties zijn: het Rijksmuseum, de Grote Kerk, De Hölterhof en 't kerkje in Twekkelo.

---

4,5 ton voor leefbaarheid stadsdelen
Het college van B en W wil ruim 450.000 euro beschikbaar stellen als bijdrage aan zeventien projecten uit alle stadsdelen die de leefbaarheid in de wijken moeten vergroten. Het geld is bedoeld voor investeringen in 2003 en is afkomstig uit de zogenaamde SECA-2 subsidiepot. Voor stadsdeel West stelt het college voor ruim 77.000 euro uit te trekken voor het project `Leefbaar is veilig', ook wel bekend als het `boter-bij-de-vis fonds voor bewonersparticipatie'. Ruim 45.000 euro "oude subsidie" uit twee projecten die dat geld niet meer nodig hebben, wordt in stadsdeel West toegevoegd aan het werkbudget voor de uitvoering van de wijkvisie. De 54.000 euro voor stadsdeel Zuid wordt geheel gestoken in het Sport- en speelpark Wesselerbrink. In stadsdeel Noord wordt in totaal ruim 54.000 euro ingezet voor een viertal projecten die al eerder SECA-subsidies ontvingen: uitvoering van de Wijkvisie Noord, kunstzinnige verfraaiing ('t Noordpad), het Kultuurhoes en de Stichting Noord 2040. Stadsdeel Centrum ontvangt 122.000 euro voor de buurtconciërge, het jongerenwerk en het opbouwwerk. Het geld komt hoofdzakelijk ten goede van De Laares. In stadsdeel Oost wordt ruim 100.000 euro van de 145.000 euro SECA-subsidie ingezet ten behoeve van Velve-Lindehof (internetpunt, jeugdwerk, wijkontwikkeling).

---

Beeld langs HOV-lijnen wordt versterkt met nieuw type ABRI De bushaltes langs de Hoogwaardig Openbaar Vervoer-lijnen (HOV-lijnen) worden voorzien van in totaal tweeëntachtig nieuwe ABRI's. Op zevenenzestig locaties vervangt het nieuwe type Tejbrant model City 90 Elegant, het bestaande type `Futura'. De overige vijftien locaties zijn nieuwe haltes. De gemeente heeft gekozen voor een ABRI die wat betreft vormgeving en kwaliteit past bij de moderne uitstraling van de HOV-lijnen. Plaatsing, onderhoud en exploitatie zal in handen liggen van Viacom Outdoor BV (voorheen Alrecon), waarmee de gemeente binnenkort een nieuw contract afsluit.