Praktijkonderzoek Veehouderij

Dik pak gras-klaver gemaaid op het high-techbedrijf

Sinds juli 2002 is gras-klaver opgenomen in het bouwplan van het high-techbedrijf. Klaver is een interessante optie om het kunstmestverbruik te verminderen. In het kader van de Minas-doelstelling voor het high-techbedrijf is voor gras-klaver in het bouwplan gekozen. De binding van stikstof uit de lucht door klaver behoeft niet te worden meegeteld in de stikstofaanvoer voor de Minas-aangifte.

De 35 ha grond op het bedrijf zijn verdeeld in 8 blokken van ongeveer 4,4 ha. Na een overgangsjaar (2003) waarin het bouwplan wordt aangepast, zal in 2004 een stabiele situatie ontstaan. Er zal dan steeds een verdeling worden gehanteerd met 2 blokken snijmaïs, 1 blok GPS, 2 blokken gras-klaver en 3 blokken gras. Een mengsel van gras, rode klaver en een klein deel witte klaver wordt ingezaaid op het blok waar in juli de GPS wordt geoogst. Rode klaver handhaaft zich doorgaans 2 jaar en verdwijnt daarna. De blokken met gras/rode klaver worden daarom twee jaar verzorgd en gebruikt als gras-klaver, daarna als gras.

Op 14 mei is de voederwinning gestart. Er werd een -op het oog- `dik pak' gras-klaver geoogst. Ook het grasland is inmiddels gemaaid.


---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 20-05-2003 16:06.