Ministerie van Defensie


---


---

Koninklijke Marechaussee rolt mensensmokkelorganisatie op

20-05-2003

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 20 mei onder leiding van het OM Almelo vijf verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel. In zeven panden in Rotterdam, Breda en Sittard werden huiszoekingen gedaan. Tevens werden vier illegalen aangetroffen en meerdere paspoorten, rijbewijzen, creditcards en vliegtickets in beslag genomen.

Het onderzoek richtte zich op een criminele groepering die zich bezig hield met de smokkel van Somaliërs vanuit Nederland naar de Scandinavische landen.
Aanleiding voor dit onderzoek was het feit dat er in juni 2002 op twee achtereenvolgende nachten aan de Nederlands Duitse grensovergang ´De Lutte´ mensensmokkeltransporten werden onderschept. Deze transporten werden onderschept door samengestelde patrouilles van de Koninklijke Marechaussee en de Bundesgrenzschutz. Het onderzoeksteam analyseerde de transporten en kwam op het spoor van een groep die zich in georganiseerd verband bezig houdt met mensensmokkel. Deze groep bestaat uit mannen rond de 30 jaar van Somalische afkomst waarvan een aantal inmiddels genaturaliseerd is tot Nederlander.

De gesmokkelde personen hadden voornamelijk de Somalische nationaliteit en waren illegaal Europa binnengereisd via de luchthavens van Frankrijk en Nederland. Er werd veelal gebruik gemaakt van gehuurde auto´s en look-a-like documenten. Naast de mensensmokkel worden de aangehouden personen ook verdacht van allerlei vormen van identiteitsfraude, oplichting en heling.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.