Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 20-05-2003 Politieactie Vinkenslag beëindigd
Dinsdag 20 mei 2003

Vanmiddag heeft de politie de grote actie op de Vinkenslag in Maastricht beëindigd. Rond 15.30 uur verliet de Mobiele Eenheid het woonwagencentrum.
In de loop van de dag hebben zoekploegen 45 locaties doorzocht. In 23 daarvan werd hennep aangetroffen. Op 22 andere locaties werd een complete technische infrastructuur voor de hennepteelt gevonden. Veel van de inrichtingen bleken gevaarlijk uit oogpunt van (brand)veiligheid. Daarnaast werd een partij noodaggregaten, 1450 groeilampen, bijna 1400 transformatoren en 170 koolstoffilters gevonden. Op last van Justitie wordt deze apparatuur vernietigd. De gemeente Maastricht heeft vanuit bestuursrechtelijke optiek drie loodsen geheel laten slopen. Bij een eerdere actie in april 2002 werd ook al hennep in deze loodsen aangetroffen. In totaal konden zeker 15.000 hennepplanten in beslag worden genomen.
De politie hield vier personen aan. Een man hield zich niet aan de aanwijzingen van de politie, twee anderen omdat ze verdacht worden van het telen van hennep. Een vermoedelijk van diefstal afkomstige Mercedes werd in beslaggenomen.
Tijdens de verdere actie heeft de politie in de middaguren aan de Rekoutweg een vrachtauto aangetroffen, volgestouwd met hennepplanten. Niet uitgesloten is dat de hennepplanten afkomstig zijn van een recent geruimde plantage op de Vinkenslag. Deze vrachtauto met inhoud werd in beslag genomen. In een doorzochte loods trof de politie een geladen vuurwapen aan.
De eigenaar van een loods waarin kort voor het beëindigen van de actie nog enkele duizenden hennepplanten werden aangetroffen werd door de politie op grond van de Opiumwetgeving aangehouden. Justitie sluit niet uit dat de komende tijd nog meer arrestaties worden verricht. De burgemeester van Maastricht heeft de noodverordening die vandaag voor de Vinkenslag gold, ingetrokken. De komende dagen blijft de politie alert.