Bloemencorso Aalsmeer

AALSMEERS CORSO MAAKT RONDJE HAARLEMMERMEER
Het Aalsmeerse bloemencorso rijdt zowel zaterdag 6 september als zondag de 7de door Haarlemmermeer. Dat heeft het bestuur van de stichting Bloemencorso Aalsmeer deze week besloten. Op de eerste zaterdag van september rijdt de ruim een miljoen bloemen tellende stoet 's avonds feeëriek verlicht door Badhoevedorp. Het corso bestaat uit twintig grote praalwagens en zo'n dertig rijk met bloemen gedecoreerde personenauto's en speciale corso-objecten. De plannen zijn om zondag in Hoofddorp een feestelijk startschot te geven voor een rit door deze plaats die vervolgens naar Nieuw Vennep voert met aansluitend een bezoek aan Rijsenhout en Aalsmeerderbrug Haarlemmermeer
In die laatste twee Haarlemmermeerse kernen zijn twee van de in totaal twintig corsocomité's uit Aalsmeer en omgeving actief. Dit jaar maakt het buurtschap Aalsmeerderbrug voor de tiende keer een grote praalwagen. Dat wordt met 'Braziliaans Carnaval' de spetterende slotwagen van de feestelijke, ruim een kilometer lange stoet. Rijsenhout doet al sinds 1950 mee met het Aalsmeerse corso; eerst nog als Haarlemmermeer-Zuid maar vanaf 1960 met de naam Rijsenhout. In Rijsenhout zijn de voorbereidingen voor de bouw van de praalwagen 'Tuinfeest' al in volle gang. In de loop der jaren hebben al vele Haarlemmermeerse bedrijven meegereden in het corso. Party time
Het 56ste Aalsmeerse bloemencorso heeft dit jaar met het thema 'It's party time!' een extra feestelijk tintje. De twintig grote praalwagens zijn gebaseerd op allerlei feestdagen, waarvan een aantal vast terugkeert. Er zijn verder wagens die getuigen van feestelijke gebeurtenissen die niet op vaste dagen plaatsvinden. Het Bloemenfeest gaat dankzij de bloemenveiling Aalsmeer (tevens grootste sponsor van het corso) het hele jaar door. Ook is er aandacht voor feesten die rond een bepaald thema worden gevierd. Van veel van de wagens klinkt zeer uiteenlopende, maar steeds feestelijke muziek. Route
Volgens de huidige planning rijdt het corso zaterdagavond rond 21.00 verlicht door Badhoevedorp. Vanaf elf uur op de eerste zondag in september gaat de route via Hoofddorp en Nieuw-Vennep naar Burgerveen en Rijsenhout. De plannen daarvoor zijn inmiddels uitgewerkt in overleg met de gemeente Haarlemmermeer en de Stichting Haarlemmermeer 2002.

Deelnemen
Vanwege deze eerste keer dat het corso een rondje door Haarlemmermeer rijdt, wil het corsobestuur Haarlemmermeerse bedrijven de mogelijkheid bieden om zich tijdens het bloemrijke spektakel te presenteren. Deelname zonder reclame is gratis, maar dan moet worden voldaan aan dezelfde kwaliteitseisen als die aan de rest van het corso worden gesteld. Bedrijven kunnen zichzelf ook met naam en toenaam presenteren (reclame). Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het corsobestuur.

ABC2003-07, Aalsmeer, 20 mei 2003


---

FEESTELIJKE PRESENTATIE 56STE AALSMEERSE BLOEMENCORSO: IT'S PARTY TIME!

In de burgerzaal van het gemeentehuis van Aalsmeer is woensdagavond het thema van het 56ste Aalsmeerse bloemencorso gepresenteerd. Team Zuidkoop, verantwoordelijk voor de ontwerpen, heeft de miljoen bloemen tellende stoet gegroepeerd rond het thema: 'It's party time!'. Daarmee wordt het feestelijke karakter dat bloemen uitstralen benadrukt. Bovendien onderstreept de titel de koerswijziging van het bestuur van de stichting Bloemencorso Aalsmeer om ook met het spel op en rond de wagens een aantrekkelijker en swingender corso aan het publiek te tonen. Volgens de planning rijdt het corso op zaterdag 6 september de traditionele route van Aalsmeer, via Amstelveen naar Amsterdam.

De bijeenkomst werd druk bezocht door vrijwilligers van de twintig corsocomité's uit Aalsmeer en omgeving. Voor het eerst was het gemeentehuis de plaats van handeling voor de traditionele presentatie. Nieuw was ook de presentatie van de twintig maquettes van praalwagens. Die werden dit jaar voor het eerst niet voorzien van mini bloemdecoraties. Namens de ontwerpteam zegt Hans Hoogerwerf daarover: "Op deze manier staan de wagen en het decor centraal. De comité's hebben zodoende ook meer vrijheid om, uiteraard binnen de uitgangspunten van een ontwerp, de bloemen op een eigen manier te arrangeren". De comité's hebben nu ook meer vrijheid gekregen om onderdelen van hun wagens te laten sponsoren. Dat kan zelfs uitmonden in volledige adoptie van een praalwagen.

Het ontwerpteam van Zuidkoop heeft zich bij de keuze van de twintig grote praalwagens vooral laten inspireren door vast terugkerende feestdagen. Die variëren van Chinees Nieuwjaar via Valentijn, Braziliaans Carnaval, Halloween, Koninginnedag en Sinterklaasfeest tot Kerstfeest. Er zijn verder wagens die getuigen van feestelijke gebeurtenissen die niet op vaste dagen plaatsvinden, zoals: het Tuinfeest in de lente, de Beach Party in de zomer, het Wijnfeest in de herfst en de Après Ski in de winter. Het Bloemenfeest gaat dankzij de bloemenveiling Aalsmeer het hele jaar door. Bij weer andere wagens staan feestelijke menselijke emoties centraal. Voorbeelden daarvan zijn: Kraamfeest, Boerenbruiloft, Kampioensfeest en Examenfeest. Ook is er aandacht voor feesten die rond een bepaald thema worden gevierd. Dat gebeurt op de wagen Themafeest. Op een andere wagen staat een uitgelezen locatie voor een feestje centraal: de Partyboat. Tenslotte is er aandacht voor onwerkelijke feesten, zoals een Sprookjesfeest uit het verleden en een Space Party in de toekomst.

Vanaf vandaag zijn de modellen van deze praalwagens op de website het Bloemencorso Aalsmeer hier te bewonderen. De aanwezige vrijwilligers kregen na afloop een exemplaar van hun eigen nieuwsbulletin ABC-tje (van Aalsmeers Bloemen Corso) mee waarin de wagens ook staan afgebeeld. Voor het eerst krijgt het blad dit jaar ook een externe verspreiding, naar medewerkers van de bloemenveiling en lokale media. Ook zal het via de website van Corso zijn te lezen.

De corsobouwers kregen van voorzitter Arie Buijs van de organiserende stichting te horen dat er plannen zijn om met het 56ste corso alsnog het kanaal over te steken, maar dan de Ringvaart, richting Haarlemmermeer. Hij memoreerde dat de plannen om Het Kanaal over te steken, richting Newcastle, weliswaar achter de horizon van 2003 zijn verdwenen, maar niet uit het zicht.

Buijs zei over het programma: "We gaan gewoon weer in de bloemenveiling van Aalsmeer opbouwen op donderdagavond 4 september. Nieuw is dat we op vrijdagmiddag 5 september eerst een rondje door Kudelstaart maken om daarna de hele stoet ten toon te stellen in het centrum van Aalsmeer. Daar vindt dan 's avonds om negen uur de opening plaats met een verlicht corso. Bij die opening willen we dit jaar alle arrangeurs, ontwerpers en vormgevers die het Aalsmeerse corso zo creatief op de kaart zetten, zelf eens in de spotlights zetten. Zaterdag 6 september pakt het corso de historische draad weer op met een tocht naar het centrum van Amsterdam." Het corsobestuur is bezig om ook invulling te geven aan de zaterdagavond en de zondag. De gemeente Haarlemmermeer en de Stichting Promotie Haarlemmermeer i.o. hebben ieder geval de intentie uitgesproken het Corsobestuur bij de uitwerking van deze plannen te steunen.


---

CORSOBESTUUR LAAT NEWCASTLE VOORLOPIG VAREN

De plannen voor de oversteek met het complete Aalsmeerse bloemencorso naar Newcastle in Engeland zijn voorlopig van de baan. Tijdens de uitwerking van die plannen kwam plotseling een hobbel op de route. De Engelse politie eiste dat de volledige 28 kilometer lange route naar en door Newcastle aan beide zijden van de weg met dranghekken zou worden afgezet. Bovendien zou er tijdens de tocht op elke hoek van een straat die gekruist werd een Britse steward moeten staan. De kosten van deze onverwachte extra voorzieningen (die in Nederland niet hoeven te worden getroffen) bedragen 99.000 Britse ponden, oftewel 146.000 euro. In aanvulling daarop werd de stichting Bloemencorso Aalsmeer nu verplicht om in de aanloop tot de parade in Newcastle vier maanden lang een Brits bureau als contact ter plaatse in te huren. Al met al wordt het bloemencorso in Newcastle op deze manier financieel onmogelijk gemaakt. Woensdagavond 2 april zijn de corsocomités en de luxe wagen rijders door het bestuur van de stichting Bloemencorso Aalsmeer op de hoogte gebracht van het besluit om de plannen voor Newcastle voor dit jaar te laten varen.

Zowel aan Nederlandse als aan Britse zijde bestond al geruime tijd beleidsmatig overeenstemming over een parade van de bloemenstoet door Newcastle. De vrijwilligers van alle deelnemende corsocomité's hadden zich unaniem achter de parade in Engeland geschaard. De overtocht bleek ook operationeel mogelijk en de twintig corsowagens waren mede vanwege de overtocht al aangepast (smaller en compleet nieuwe meesturende achterassen). Bovendien was voor de promotie van de Nederlandse sierteeltsector financiële steun toegezegd door zowel de bloemenveiling Aalsmeer als het Bloemenbureau Holland en rederij DFDS Seaways wilde een deel van de kosten van de oversteek sponsoren. In de begroting was echter geen rekening gehouden met dergelijke bijzonder hoge extra kostenposten.

De stichting Bloemencorso Aalsmeer is ongelukkig met het besluit dat zij noodgedwongen moest nemen. Voorzitter Arie Buijs: "Een alternatief om dan maar in de buurt van de haven een rondje te rijden, zien wij niet zitten. Doelstelling was om het Nederlandse bloemenproduct onder tal van doelgroepen in Engeland te promoten. Als je dat doet, moet je het goed doen en niet halfbakken voor een klein publiek. De tijd om een en ander nog voor september goed te regelen werd gewoon te krap. Wij zien dit echter als uitstel en niet als afstel. Dat hebben wij ook met onze comités, luxewagenrijders en belangrijkste sponsors overlegd en zij delen die mening".

Momenteel worden al gesprekken gevoerd met instanties in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer voor een route op de eerste zaterdag in september. Arie Buijs daarover: "Het bloemencorso krijgt dit jaar een bijzonder feestelijke uitstraling. Daar willen wij zoveel mogelijk mensen van laten meegenieten."

Door de aanpassing van de plannen schuift de opbouw (de Nacht van Aalsmeer) van woensdagavond 3 september naar de vertrouwde donderdagavond (4 september). De opening vindt daarna in het centrum van Aalsmeer op vrijdag plaats.


---

ARIE BUIJS NIEUWE VOORZITTER VAN STICHTING BLOEMENCORSO AALSMEER

Arie Buijs (56) is de nieuwe voorzitter van het management team van de stichting Bloemencorso Aalsmeer. Dat werd woensdag 29 januari bekend gemaakt tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van de twintig corsocomités in Kudelstaart. Buijs is de man die, ingeval van representatie, het gezicht van het corso naar buiten zal zijn.

Het bestuur van het corso werkt sinds vorig jaar in de vorm van een vierkoppig managementteam (een soort dagelijks bestuur), ieder met eigen verantwoordelijkheden. Dat team weet zich ondersteund door zeventien mannen en vrouwen, ieder met een eigen specialisme. Voor bepaalde projecten fungeren zij tevens als plaatsvervangers voor de bestuursleden. Er wordt momenteel gewerkt aan een structuur waarbij de inbreng van de twintig corsocomités directer in het bestuur kan doorwerken.

In het managementteam is Arie Buijs als voorzitter als eerste verantwoordelijk voor de portefeuilles: financiën, sponsoring, promotie, publiciteit, jurering en prijzen.
Binnen het team is Wim Tas als eerste verantwoordelijk voor algemene coördinatie, secretariaat, administratie, catering, verzorging, tentoonstelling en de Nacht van Aalsmeer.
Cees Tibboel draagt zorgt als eerste voor het onderhouden van de contacten met de comités, de techniek, materialen en bouwlocaties. Hij zorgt ook voor de vergunningen en de begaanbaarheid van de te rijden route.
Voor het thema van het corso, het ontwerp en de opbouw van de stoet ligt de eerste verantwoordelijkheid bij Ad Maarsse. In het verlengde daarvan houdt hij zich ook bezig met de figuratie en het entertainment alsook de uitstraling van het corso. Maarsse draagt voorts zorg voor representatie, defilés en openingen. Hij fungeert als woordvoerder namens het bestuur.

Voorzitter Arie Buijs maakt al sinds1999 deel uit van het stichtingsbestuur als penningmeester. In die laatste functie is hij nu opgevolgd door Klaas de Reus. Buijs is een geboren en getogen Aalsmeerder maar heeft geen bloemenachtergrond. Hij kan echter bogen op een jarenlange bestuurlijke ervaring in het bedrijfsleven als directeur van Hermadix Coatings, een fabriek in verven en kitten te Aalsmeerderbrug.

Arie Buijs is de opvolger van Henk de Groot, die in 2002 na dertig jaar bestuurslidmaatschap, terugtrad als voorzitter van de stichting Bloemencorso Aalsmeer.

Stichting Bloemencorso Aalsmeer
Aalsmeer, 29 januari 2003 (03-03)


---