Algemene Inspectiedienst (AID)


Particulier gesnapt bij smokkel van hobbypluimvee

De Meer, 20 april 2003
Een controleteam van AID heeft gisteravond een particulier gesnapt bij het vervoeren van hobbypluimvee uit een ruimingsgebied in Noord-Limburg. De vrouw krijgt een proces verbaal wegens overtreden van het vervoersverbod. De dieren zijn gedood en haar auto is in beslag genomen.

De AID had er lucht van gekregen dat er een pluimveesmokkel op handen was. De vrouw, afkomstig uit de Gemeente Helden, had een gans, een eend en twee kippen in haar auto vervoerd naar een adres in Oirlo (bij Venray), waar geen vogelpest heerst. Kort nadat ze daar was aangekomen verscheen de AID. Getuigen konden bevestigen dat de vogels naar Oirlo waren vervoerd.

De dieren zijn door een dierenarts van de RVV gedood en afgevoerd. De auto van de vrouw is in beslag genomen om vandaag in Blerick te worden ontsmet. De vrouw verklaarde dat zij de dieren op deze wijze had willen redden. Ze verklaarde tevens zich niet te hebben gerealiseerd dat ze daarmee ook het virus had kunnen verspreiden naar een gebied waar geen vogelpest heerst.

De AID en politie houden uitvalswegen van gebieden waar nog hobbypluimvee moeten worden geruimd scherp in de gaten om te voorkomen dat mensen de virusziekte het gebied uitsmokkelen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel.: 030 - 6692696 of 06 - 48132319