Ingezonden persbericht

Loesje plakker geboeid afgevoerd

loesje nacht in cel

UTRECHT, 20030520 -- In het centrum van Utrecht is maandagavond een plakker van loesjeposters aangehouden op verdenking van het plakken van posters. Hij werd in de handboeien geslagen en meegenomen naar het bureau. Omdat hij weigerde zijn naam te geven, is hij tot dinsdagmiddag 14.00 uur vastgehouden.

Een groepje loesjeposter-plakkers ging maandagavond vol goede moed de straat op om haar op te vrolijken met loesjeposters. Het tweetal, jongen en meisje, dat werd aangehouden, was op dat moment niet aan het plakken, maar wel in bezit van een verfkwast en een fles. De agent kwam hen per fiets tegen en hield hen aan. Toen de jongen weigerde zijn tas te openen voor de agent, verzocht deze hem tegen de muur te gaan staan en sloeg hem in de boeien. De jongen werd per opgeroepen dienstwagen afgevoerd.

Het plakken van posters op plaatsen waar dit niet is toegestaan, kan op grond van de apv worden beschouwd als een overtreding (gelijk aan door rood fietsen, etc,.) Het is volgens de Vereniging Loesje zeer ongebruikelijk om dergelijke heftige arrestatie-methodes toe te passen op mensen die posters plakken. Bovendien is in Utrecht nog steeds een structureel tekort aan goede plakplaatsen, volgens Loesje.

Zijn medeplakkers reageerden verbijsterd. Frans, die al jaren posters plakt: "Ik heb nog nooit zo iets meegemaakt. Oke, ze houden je wel eens een enkele keer aan, maar heel vaak is het toch van: o, loesje, dat is leuk, en houden ze een oogje dicht. bovendien, als we onze posters willen plakken, moeten we wel ook op prullenplakken en elektriciteitskastjes plakken, want andere plaatsen worden overspoeld door commerciele uitingen. We proberen onze mening te uiten, zoals ook ons recht is volgens de grondwet."

Vermoedelijk zal een klacht worden ingediend tegen het politieoptreden.