Persberichten - 20/05/2003

Real Software - Vlaamse ICT bedrijven leveren in partnership met VRT de nieuwe VRT nieuwssite op

Kontich, 20 mei 2003. In het kader van het e-VRT project besloot de VRT in oktober 2002 een technologiepartnership te definiëren met als doelstelling het stroomlijnen en verder uitbouwen van het bestaande VRT-internet-aanbod ter ondersteuning van de VRT-kernactiviteiten Radio en Televisie.

Porthus, voorheen reeds actief binnen de VRT, vormde voor deze opdracht een consortium met Real Software en JCS, om aan de ICT noden van de VRT in het kader van het e-VRT project tegemoet te komen.

Als eerste project binnen de opdracht werd vrtnieuws gedefinieerd, met als eerste realisatie de Verkiezingssite, www.vrtnieuws.net, die op 15 april 2003 live is gegaan. De nieuwssite, die sinds 20 mei online is, biedt een rijk multimediaal platform met een uitgebreid video- en audio-aanbod waardoor de geïnteresseerde bezoeker multimediale achtergrondinformatie en nieuwsfeiten met betrekking tot de actualiteit krijgt aangeboden.

Gedurende de laatste zes maanden werd een gespecialiseerd team van het consortium ingeschakeld voor de analyse van de gebruikersbehoeften, het ontwerp van de architectuur en de integratie van de front-end toepassing met verschillende achterliggende systemen, nl. het multimediaal productiesysteem, het media content management systeem en de content-distributie-toepassing. De opleiding van de redactie-medewerkers en het project management maakte eveneens deel uit van het project.

Porthus, voorheen EurASP en één van de eerste Europese Application Service Providers, nam de overkoepelende projectcoördinatie en de eindrealisatie voor zijn rekening. Het bedrijf, bekend als een referentie op het vlak van interactieve informaticaoplossingen, was reeds geruime tijd actief binnen de VRT naar aanleiding van de ontwikkeling van het interne mediaportaal MAGy (Media Access Gateway). Ons expertise op het vlak van complexe IT architecturen en project realisatie verzekerde het Porthus team van het volle vertrouwen van de VRT-directie m.b.t. de voltooiing van de www.vrtnieuws.net uitdaging, aldus Frank Hamerlinck, COO van Porthus en algemeen technisch Program Manager.
Heel concreet stond Porthus in voor de algemene coördinatie van de vijf ICT-deelprojecten (front-end, back-end, webfarm, multimedia productie systemen, architectuur), het uittekenen van de eigenlijke architectuur en de implementatie van de gehele technische infrastructuur.

Real Softwares ruime ervaring in projectrealisaties als één van de grootste Belgische systeemintegrators, het commitment van het bedrijf in zijn geheel naar innovatie en de combinatie van technische competentie en oplossingsgerichtheid waren beslissende factoren voor het vormen van het consortium. In 2002 werd door Real Software een belangrijke investering doorgevoerd met de introductie en uitbouw van een Media Competence Center. Dit richt zich op de behoeften van alle bedrijven actief in de media sector en biedt gespecialiseerde know-how aan op het gebied van content management, multi-channel publishing en beheersapplicaties voor deze sector. In de toekomst is het ook de bedoeling van Real Software om verder know-how in applicaties rond digitale TV op te bouwen.

JCS Int. werd in 2001 door de VRT mede betrokken bij de ontwikkeling van het Digitaal Thuis Platform (DTP) en het hieraan verbonden Content Management System. Op basis van de aldaar vertoonde Java / J2EE expertise werd JCS uitgenodigd om de back-end architectuur van het vrtnieuws project stevig te onderbouwen. Een JCS team van J2EE architecten en Java experten werd de ontwikkeling van een aantal kritische componenten toevertrouwd: de editeeromgeving voor de redactie (Thin Client Editor), het bewaren en verwerken van de redactioneel ingegeven inhoud en multimedia in de Meta Data Repository en het publiceren en distribueren van het nieuws naar de diverse kanalen, waaronder Teletekst. Om toe te laten dat derden (verkiezingsuitslagen, weer, beurs) volautomatisch externe informatie aanreiken bouwde JCS tot slot de back-end interface module.

De sterke complementariteit van de partners leidde tot een succesvolle oplevering van het project ondanks de complexiteit en de sterke tijdsdruk.

Bron: Real Software
Provider: Euronext Brussels