Provincie Limburg

www.limburg.nl
Openbare besluitenlijst vergadering GS van 20 mei 2003

Onderwerp

Besluit


1.


Jaarverslag 2002 Awb-commissie

Informatie: S. Jansen, afdeling Algemene en Juridische Zaken tel: (043) 389 72 97
e-mail:
s.jansen@prvlimburg.nl

Het college van GS heeft kennis genomen van het jaarverslag 2002 van de Awb-commissie en besloten het verslag ter kennisneming toe te zenden aan de leden van Provinciale Staten. Tevens is besloten de pers actief te informeren door toezending van het verslag.


2.


Aanwijzing bestuursvoorzitter en instemming met voorgenomen benoeming bestuursleden Industrion

Informatie: F.Vernimmen-de Jong, afdeling Cultuur & Sociale Ontwikkeling
tel: (043) 389 78 19
e-mail:
f.vernimmen@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten om uit en op aanbeveling van het demissionaire museumbestuur de voorzitter van het interim bestuur van de Stichting Museum voor Industrie en Samenleving te Kerkrade aan te wijzen en in te stemmen met de voorgenomen benoeming van de overige 2 door het bestuur voorgedragen leden.


3.

Statutenwijziging Limburgs Museum

Informatie: F.Vernimmen-de Jong, afdeling Cultuur & Sociale Ontwikkeling
tel: (043) 389 78 19
e-mail:
f.vernimmen@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de door het bestuur van de Stichting Limburgs historisch en Volkskundig museum genomen besluiten tot wijziging van de statuten onder voorwaarden goed te keuren en hebben daarnaast kennis genomen van het voornemen van het bestuur om over te gaan tot de instelling van een Wetenschappelijke Advies Raad.


4.

Toevoeging adviescommissies Cultuur

Informatie: R. Willems, afdeling Cultuur & Sociale Ontwikkeling tel: (043) 389 71 41
e-mail:
rac.willems@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben de namen van heer P. Roost en de heer W. de Wit toegevoegd aan het overzicht van de adviescommissies cultureel erfgoed.


5.

Subsidie aan de LLTB voor het project inzake hoog water en de sociaal-emotionele problemen (SEBA)

Informatie: C. Dieteren, afdeling Zorg tel: (043) 389 74 23
e-mail:
cpwm.dieteren@prvlimburg

Gedeputeerde Staten hebben aan de LLTB subsidie verleend voor de uitvoering het project inzake de sociaal-emotionele begeleiding (SEBA) van12 door het hoog- water getroffen agrariërs. Tevens hebben Gedeputeerde Staten besloten om Symbiose een quick-scan te laten uitvoeren naar de huidige stand van zaken van SEBA alsook de mogelijkheden tot financiering van deze vorm van hulpverlening in de toekomst. Een en ander met het oog op de te verwachten sociaal-emotionele problemen gerelateerd aan de vogelpest.


6.

Provinciale aanvraag Breedtesportimpuls

Informatie: P. Orbons, afdeling Cultuur en Sociale Ontwikkeling tel: (043) 389 73 16
e-mail:
pjgm.orbons@prvlimburg.nl

Het Ministerie van VWS heeft een regeling opgezet, genaamd de Breedtesportimpuls, waarmee de verbetering van het lokale sportaanbod gestimuleerd wordt. Voor de periode van 6 jaar kan er jaarlijks maximaal 113.445,00 subsidie worden aangevraagd bij het Ministerie van VWS. Gedeputeerde Staten hebben besloten om de maximale breedtesportimpuls subsidie voor de periode van 2003 tot en met 2008 aan te vragen bij het Ministerie van VWS.


7.

Beschikking Verdeelplan herstructurering openbaar bibliotheekwerk jaren 2001-2002 regio Parkstad Limburg op basis van de 5.5 mln-regeling van het Ministerie van OCenW

Informatie: J. Smeets, afdeling Cultuur en Sociale Ontwikkeling tel: (043) 389 71 94
e-mail:
jjam.smeets@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de uitvoering van het Verdeelplan in het kader van de herstructurering openbaar bibliotheekwerk jaren 2001 en 2002 ten behoeve van de vernieuwing van het openbaar bibliotheekwerk en hebben hiervoor aan de Regio Parkstad Limburg voor de regionale uitvoering een bedrag ad 46.103,00 en voor de centrale uitvoering een bedrag ad 46.103,00 toegekend.


8.

Planprocedure voortgezet onderwijs 2002 2003

Informatie: H. de Jong, afdeling Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs tel. (043) 389 74 78
e-mail:
h.de.jong@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben naar aanleiding van de bespreking in de Tijdelijke Statencommissie die op 16 mei jl. plaatsvond besloten het Ontwerpbesluit van Statenstuk I-739-1 in positieve zin te wijzigen. In het aangepaste Ontwerpbesluit wordt voorgesteld om een positief advies te geven aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over de aanvraag om aan het Hezeland College in Gennep havo aan te mogen bieden.


9.

Europese projecten

Informatie: J. Severijns, afdeling Bestuurs- en Directieondersteuning tel: (043) 389 72 63
e-mail:
jmj.severijns@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten deel te nemen in een Europees netwerkvoor industrieregio's en daar 25.685,00voor beschikbaar te stellen. Daarnaast is besloten een subsidieverzoek voor te bereiden binnen het Europese Zesde Kaderprogramma, gericht op het vergroten van de regionale economische slagkracht.


10.

Essent NV - Jaarverslag 2002

Informatie: P.M.E. Habets, afdeling Economische Infrastructuur en Toerisme
tel: (043) 389 72 50
e-mail:
pme.habets@prvlimburg.nl

Op 22 mei 2003 vindt de AVvA Essent NV plaats. In deze vergadering wordt het Jaarverslag 2002 behandeld. Het College stemt in met de voorstellen van de Raad van Commissarissen met dien verstande dat het College voor het dividend voor volgend jaar streeft naar een verdere verhoging van het uitkeringspercentage van 35% naar een marktconform percentage van 40%, daar waar Essent voor langere tijd een uitkeringspercentage van 35% wil hanteren. Gedeputeerde Staten sluiten aan bij een voorstel van Noord Brabant om in overleg met de onderneming een langjarige afspraak over een dividendgarantie te maken om een stabiele inkomstenstroom te waarborgen.


11.

Programmavoorstel indiening herzien Innovative Actions

Informatie: I. Jahae, afdeling Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs tel: (043) 389 77 95
e-mail:
iama.jahae@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de indiening van een herzien Innovative Actions programmavoorstel bij de Europese Commissie en besloten voor de uitvoering hiervan de reeds gereserveerde middelen ad 325.000,00 vanaf 1 juni 2003 beschikbaar te stellen. Door te participeren in dit programma wordt beoogd de rol van kennis en innovatie binnen de regionale economie van Limburg te versterken en te verankeren. Het programma Innovative Actions biedt gelegenheid om invulling te geven aan de meer experimentele component van het regionale innovatiebeleid RISLIMBURG.nl.


12.

Provinciale milieuverordening Limburg, 8e tranche

Informatie: P. Kuppers, afdeling Milieu- en Waterbeleid tel: (043) 389 76 44
e-mail:
pem.kuppers@prvlimburg.nl

Gedeputeerde staten leggen het ontwerp van de wijziging van de Provinciale milieuverordening Limburg (PMV, 8e tranche) van 2 tot en met 29 juni 2003 ter inzage bij de Limburgse gemeenten en in de bibliotheek van het gouvernement. De wijziging van de PMV heeft onder meer betrekking op wijzigingen van het stiltegebied Roerdal en de waterwingebieden in Heerlen en Weert, op de nazorg van gesloten afvalstortplaatsen en op veranderingen in de regels voor afval, ammoniakbeleid en bodemsanering. Tot en met 29 juni kaniedereen zijn opmerkingen over de 8etranche aan GS kenbaar maken.Daarna zullen GS de verordening ter vaststelling voorleggen aan PS.


13.

Verzoek intrekking grondwaterwetvergunning ENCI-Maastricht BV door ENCI-STOP en gemeente Riemst

Informatie: P. Engelen, afdeling Vergunningen tel: (043) 389 75 19
e-mail:
prj.engelen@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben een ontwerp-besluit genomen om niet in te gaan op de verzoeken van de stichting ENCI-STOP en de gemeente Riemst om over te gaan tot het intrekken van de vergunning op grond van de Grondwaterwet voor ENCI-Maastricht BV van 6 juli 1993.


14.

Gedoogbesluit ten name van Nuon Power Buggenum bv voor de Willem Alexander Centrale te Buggenum

Informatie: J. Balendonck, afdeling Vergunningen tel: (043) 389 77 64
e-mail:
jj.balendonck@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten om onder voorwaarden tijdelijk (tot uiterlijk 1 januari 2004) te gedogen van het doen van proeven met het vergassen van secundaire brandstoffen in de Willem-Alexander Centrale van Nuon Power Buggenum bv.


15.

POL-regio-overleggen

Informatie: J. Gijsenbergh, Majeure Projecten tel: (043) 389 73 69
e-mail:
jl.gijsenbergh@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de (in overleg met de regio's voorbereide) agenda's voor de volgende bestuurlijke overleggen over de uitvoering van het POL met de regio's Heuvelland (19 juni), Parkstad Limburg (19 juni) en Zuidelijk Maasdal (26 juni).


16.

Horst aan de Maas bezwaar regionaal inspecteur VROM-inspectie tegen bouwvergunning woning Schaapherdersweg 10 te Horst

Informatie: W.H. Janssen, afdeling Ruimtelijke Inrichting Noord tel: (043) 389 74 03
e-mail:
wh.janssen@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten berichten de regionaal inspecteur dat zijn standpunt omtrent het verlenen van een bouwvergunning en het opzetten van een woning aan de schaapherdersweg 10 te Horst in strijd is met het provinciaal en nationaal ruimtelijk beleid wordt onderschreven.


17.

Gemeente Valkenburg aan de Geul. Handhaving weigering verklaring van geen bezwaar ASP Adventure BV

Informatie: G.L. Kluter, afdeling Ruimtelijke Inrichting Zuid tel.: (043) 389 74 13
e-mail:
gl.kluter@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten verklaren de bezwaarschriften tegen de weigering van de verklaring van geen bezwaar inzake de aanleg van een parkeerterrein op de hoek Daelhemerweg/Vilterweg ten behoeve van ASP Adventure BV ongegrond en handhaven hun besluit van 23 juli 2002.


18.

Ondertekening Interregaanvraag Incodeltaproject "Samenwerking Inlandterminals in België en Zuid-Nederland"

Informatie: H.P. Servais, afdeling Mobiliteit tel: (043) 389 78 41
e-mail:
hp.servais@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben het hoofd van de afdeling mobiliteit gemachtigd om de Interregaanvraag voor het Incodeltaproject "Samenwerking Inlandterminals in België en Zuid-Nederland" te ondertekenen.


19.

Samenwerking bij de totstandkoming van bestemmingsplannen in het Grensmaasgebied

Informatie: G. Hendrickx, afdeling Ruimtelijke Inrichting Noord tel: (043) 389 79 52
e-mail:
gfm.hendrickx@prvlimburg.nl

In 1996 kwamen de vijf Gemeenten en de Provincie een samenwerking overeen voor het maken van bestemmingsplannen voor het Grensmaasgebied. Doel was en is te komen tot samenhangende bestemmingsplannen en een efficiënte procedure. GS stellen de gemeenten nu voor de bij de overeenkomst behorende planning te actualiseren.


20.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Hermes Groep NV d.d. 20 mei 2003

Informatie: P. Habets, afdeling Economische Infrastructuur en Toerisme tel: (043) 389 72 50
e-mail:
pme.habets@prvlimburg.nl

Op 20 mei 2003 vindt een Algemene Vergadering van Aandeelhouders Hermes Groep NV plaats. In deze vergadering komt het Jaarverslag 2002 van de onderneming aan de orde. Hermes heeft een goed jaar achter de rug en verkeert in een uitstekende financiële positie. In het Jaarverslag wordt voor het eerst voorgesteld om een dividend uit te keren.


21.

Provinciaal subsidie in het project Industriebewegwijzering van Regio Parkstad Limburg op basis van de GSB-bestuurs-overeenkomst 2000-2003

Informatie:W. Meijs, afdeling Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs tel: (043) 389 77 96
e-mail:
wja.meijs@prvlimburg.nl

M. Wouters-Ackermans, afdeling Provinciale Wegen tel: (043) 389 74 80
e-mail: mfr.ackermans@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten om Regio Parkstad Limburg, in het kader van het Grotestedenbeleid, een bijdrage te verlenen van in totaal 261.350,00 voor het project Industriebewegwijzering. De industriebewegwijzering zal in combinatie met (uitgestelde) onderhouds- en vervangingsactiviteiten op de provinciale weg N281, Hoensbroek- Nijswiller worden uitgevoerd. Hiertoe stellen Gedeputeerde Staten separaat nog eens 78.360,00 beschikbaar.


22.

Interreg IIIA programma Euregio Maas-Rijn, projecten voor de Stuurgroep van 6 juni 2003

Informatie: A.Nilsen, afdeling Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs tel: (043) 389 73 03
e-mail:
alj.nilsen@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten (GS) hebben een positief standpunt ingenomen t.a.v. de Euregio Maas-Rijn Interreg IIIA projecten Duaal Masters, Wassererlebnis en Campus Auto voor het verlenen van een Interregbijdrage van maximaal 3.607.418,83. In afwachting van een positief euregionaal standpunt hebben GS vooralsnog een negatief standpunt ingenomen over de projecten Kids en flappen, Complaix, Kreisverkehr Herzogenrath en Landschaftskompetenz. Met de verhoging van de gevraagde Interregbijdrage voor het project Risicogedrag adolescenten wordt ingestemd door GS. De Stuurgroep van de Euregio Maas-Rijn neemt de definitieve beslissingen op 6 juni 2003.


23.

Basissubsidie Stichting Het Limburgs Landschap

Informatie: J. v.d. Coelen, afdeling Groen tel: (043) 389 77 28
e-mail:
jem.van.der.coelen@prvlimburg.nl

In 2003 ontvangt het Limburgs Landschap een provinciale basissubsidie van 587.650,00.


24.

Structurele exploitatiesubsidies natuur- en milieuorganisaties

Informatie: L. Spoormakers, afdeling Groen tel: (043) 389 74 10
e-mail:
ldh.spoormakers@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten het Consulentschap voor Natuur- en Milieueducatie, het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en de Stichting Milieufederatie Limburg voor 2003 een exploitatiesubsidie toe te kennen voor het kunnen uitoefenen van hun taken. De exploitatiesubside bedraagt 591.495,00 voor de drie organisaties gezamenlijk.


25.

Toekenning Provinciale GSB-impulsgelden ten behoeve van gemeente Sittard-Geleen

Informatie: R. Jaspars, afdeling Ruimtelijke Inrichting Zuid tel: (043) 389 73 93
e-mail:
rvmh.jaspars@prvLimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten aan de gemeente Sittard-Geleen een provinciaal subsidie in het kader van het Grotestedenbeleid te verlenen van in totaal 2.722.700,00. Door middel van deze provinciale bijdrage zullen in de gemeente diverse projecten worden gerealiseerd in de beleidsaandachtsvelden Groen en Landschap, Mobiliteit en Economie en Leefbaarheid en versterking sociaal profiel.


26.

Provinciale bijdrage in het grensoverschrijdend project Natuurpark Rodebach/Roode Beek Regio Parkstad Limburg op basis van de GSB-bestuursconvenant 2000-2003

Informatie: W. Meijs, afdeling Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs tel: (043) 389 77 96
e-mail:
wja.meijs@prvlimburg.nl

P. Geelen, afdeling Landelijke Leefomgeving tel: (043) 389 78 75
e-mail: pmtm.geelen@prvlimburg.nl

L. Schols, afdeling Groen tel: (043) 389 77 73
e-mail: lgm.schols@prvlimburg.nl

Gedeputeerde Staten hebben besloten om aan de Regio Parkstad Limburg, in het kader van het Grotestedenbeleid, een bijdrage te verlenen van in totaal 800.848,00 in de kosten die gemoeid zijn met de realisatie van het grensoverschrijdend project Natuurpark Rodebach/ Roode Beek.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. 23-5-2003 15:20