Rijksmuseum van Oudheden

Persbericht


- 20 mei 2003 -

Rijksmuseum van Oudheden sleept Europese prijs in de wacht

Het Rijksmuseum van Oudheden is bij de uitreiking van de prestigieuze museumprijs `European Museum of the Year Award' in Kopenhagen (Denemarken) onderscheiden met een speciale aanbeveling. Het museum kreeg de eervolle vermelding `Special Commendation', net als vijf andere Europese musea. Het Victoria & Albert Museum in Londen werd verkozen tot Europees museum van het jaar en kreeg de prijs voor zijn nieuwe `British Galleries', de eerste fase van een ambitieus vernieuwingsplan.

Het Rijksmuseum van Oudheden kreeg de eervolle vermelding vanwege zijn complete aanbod voor het publiek. De jury was onder de indruk van het uitgebreide en gevarieerde programma van tentoonstellingen en presentaties van de rijke collecties, de kwaliteit van de educatieve programma's, de bewegwijzering en de uitnodigende entreehal.

De prestigieuze `European Museum of the Year Award' werd op 17 mei voor de 26ste keer uitgereikt. Vijf musea in Finland, Griekenland, Hongarije, Spanje en Engeland kregen dit jaar ook de vermelding `Special Commendation'. Uit Leiden was behalve het Rijksmuseum van Oudheden ook het Rijksmuseum voor Volkenkunde genomineerd. Bij de eervolle vermeldingen sinds 1977 vielen in totaal acht Nederlandse musea in de prijzen.
De `European Museum of the Year Award' wordt jaarlijks uitgereikt door het European Museum Forum. Deze organisatie bestaat uit 15 leden uit de 50 landen die aangesloten zijn bij de Europese Culturele Conventie van de Raad van Europa. De leden van het bestuur bezoeken musea in heel Europa om te kijken welk museum in aanmerking komt voor de prijs. Elk jaar zijn er 50 à 60 genomineerden. Kandidaten voor de prijs zijn nieuwe musea en musea die onlangs volledig zijn gerenoveerd. Het Forum organiseert naast de museumprijs workshops en lezingen, en geeft adviezen en voorlichting aan musea.

Het gebouw en de presentaties van het Rijksmuseum van Oudheden zijn in de periode 1996-2001 ingrijpend verbouwd en heringericht. In totaal werd 2350 m² expositieruimte vernieuwd. De vaste presentaties zijn opnieuw vormgegeven en ingericht. Het ontwerp van de herinrichting is uitgevoerd door Haley Sharpe Design, Leicester (Verenigd Koninkrijk). Martien van Goor, van Greiner van Goor Architecten BV (Amsterdam) tekende voor de verbouwing.