Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 12-05-2003

Overgewicht bij kinderen: te dik? ik?

Op woensdagmiddag 21 mei aanstaande organiseert het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in samenwerking met Amsterdam Thuiszorg en het Informatiecentrum Zorg en Welzijn een sport & spelmiddag rondom het thema kinderen en overgewicht. Voor de ouders zijn er op 28 mei en 5 juni twee themabijeenkomsten in Buurtcentrum De Werf in Amsterdam Oost.

Tijdens de sport & spelmiddag kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar op allerlei manieren ontdekken hoeveel ze wegen, hoe hun conditie is, of ze te dik zijn, of ze gezond eten en of ze genoeg bewegen. Na afloop staat voor iedere deelnemer een gezonde verrassing klaar. Deelname is gratis en tussen 13.00 en 17.00 uur kan iedereen vrij binnenlopen.

Themabijeenkomsten Gezond eten, gezond bewegen, gezond kind Tijdens de gratis themabijeenkomst krijgen ouders voorlichting over gezonde voeding, gezond bewegen en welke rol zij daarin kunnen spelen. De voorlichting wordt gegeven door een diëtist van Amsterdam Thuiszorg in samenwerking met een Marokkaanse en Turkse Voorlichter Eigen Taal en Cultuur.

Overgewicht
Het thema kinderen en overgewicht staat centraal omdat steeds meer kinderen in de basisschoolleeftijd te zwaar zijn of worden: in Nederland zijn dat meer dan 200.000 kinderen. Kinderen zijn in de loop van de tijd niet meer, maar wél ongezonder gaan eten: de maaltijden worden steeds minder belangrijk, het ontbijt wordt vaak overgeslagen en er worden steeds meer tussendoortjes genomen. Daarnaast zijn kinderen minder gaan bewegen: sportactiviteiten en buiten spelen worden vaak vervangen door spelen met de computer en langdurig televisie kijken. Niet alleen verbruiken kinderen zittend nauwelijks energie, voor de buis wordt ook vaak meer gegeten.