Gemeente Apeldoorn

Officiële start parkmanagement en warmteuitwisselingsproject Ecofactorij

Op woensdag 21 mei om 16.30 uur is de officiële start voor zowel het parkmanagement als het warmteuitwisselingsproject op de Ecofactorij. De starthandeling is op de Ecofactorij nabij de bouwplaats van de firma Grolleman en wordt verricht door wethouder Th.M.G. Kuijpers en de heer D. Grolleman, voorzitter van het parkmanagement. Het parkmanagement van de Ecofactorij is onlangs officieel opgericht en het bestuur is aangetreden. Het parkmanagement gaat de bedrijfsvoering op het bedrijventerrein regelen, zoals de afname van duurzame energie, de inkoop van goederen en diensten en het zoveel mogelijk hergebruiken van water en grondstoffen. Het bestuur wordt gevormd door de bedrijven op de Ecofactorij en de gemeente Apeldoorn.

Een eerste tastbaar resultaat van de samenwerking is de recent door Novem toegewezen subsidie van 570.000,-- voor het energieproject De bodem als buffer. Dit project is gericht op het realiseren van een duurzame energie-infrastructuur op de Ecofactorij. Dit project beoogt een optimale afstemming en uitwisseling tussen de bedrijven van vraag en aanbod van warmte en koude. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zeer innovatieve energietechnologieën. In het bijzonder kunnen worden genoemd de reeds aangelegde asfaltcollector, waarmee via een buizenstelsel onder het wegdek van de centrale ontsluitingsweg op de Ecofactorij zonnewarmte kan worden opgevangen, en de voorgenomen aanleg van een aquifer-systeem, een ondergronds systeem voor opslag van warmte en koude. Deze aquifer biedt de mogelijkheid restwarmte en koude van bedrijven en bijvoorbeeld ook de met de asfaltcollector opgevangen zonnewarmte tijdelijk op te slaan in ondergrondse watervoerende lagen, om vervolgens daarvan op de gewenste momenten weer gebruik te maken. Daarbij worden tevens warmtepompen ingezet om de laagwaardige warmte op een hoger temperatuurniveau te brengen. Zo zullen in de zomer de bedrijven gebruik kunnen maken van koeling vanuit de aquifer, zodat de aanleg van een airconditioning-systeem achterwege kan blijven.

Bedrijven die zich in de nabije toekomst op de Ecofactorij vestigen zullen zoveel mogelijk worden ingepast in de ontwikkelde energieinfrastructuur waarbij de NOVEM-subsidie zal worden gebruikt voor de noodzakelijke investeringen. Het project De bodem als buffer zal zich over meerdere jaren spreiden.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1