Petroplus International N.V.

Published: 07:45 21.05.2003 GMT+2 /Source: Petroplus International NV /AEX: PETRP /ISIN: NL0000376937

Petroplus meldt netto winst van EUR 8,2 miljoen in eerste kwartaal 2003

Sterk herstel resultaat raffinage

Petroplus International NV ("Petroplus"), Europa's toonaangevende midstream oliemaatschappij, maakt vandaag haar eerste kwartaalcijfers van 2003 bekend:

* Een omzetstijging van 45,1 % naar EUR 1.691 miljoen (1e kwartaal 2002: EUR 1.166 miljoen)

* Een brutowinststijging van 46,6 % naar EUR 61,1 miljoen (1e kwartaal 2002: EUR 41,7 miljoen)

* Een EBITDA stijging van 400 % naar EUR 23,9 miljoen (1e kwartaal 2002: EUR 4,8 miljoen)

* Een bedrijfsresultaatstijging naar EUR 16,2 miljoen (1e kwartaal 2002: EUR 0,9 miljoen verlies)

* Een netto winst van EUR 8,2 miljoen
(1e kwartaal 2002: EUR 8,7 miljoen verlies)

* Een netto winst per aandeel van EUR 0,28
(1e kwartaal 2002: EUR 0,30 verlies)

De opbrengsten van Petroplus in het eerste kwartaal reflecteren de aanzienlijke verbetering van de raffinagemarges. Na aanvankelijk lage raffinagemarges in januari, stegen in februari en maart de marges als gevolg van de toegenomen vraag naar olieproducten. Deze stijging werd onder meer veroorzaakt door de lage voorraadniveaus wereldwijd en het koude weer in de VS. In april, als gevolg van het uitbreken van de oorlog in Irak, daalden de prijzen van zowel ruwe olie als olieproducten aan het einde van het kwartaal aanzienlijk. Ofschoon de marges hierdoor ook daalden, bleven de marges boven het niveau van 2002. De slechte resultaten van de Duitse groothandelsactiviteiten blijven het resultaat van de Divisie Marketing beïnvloeden. Het eerste effect van het kostenbesparingsprogramma in Duitsland wordt niet eerder verwacht dan in het tweede kwartaal van 2003. Afgezien van de lichte vertraging in Duitsland loopt de implementatie van het kostenbesparingsprogramma op schema en levert de verwachte resultaten op.

Raffinage
De divisie Raffinage: EBITDA over het eerste kwartaal 2003 bedroeg EUR 17,3 miljoen in vergelijking met EUR 4,4 miljoen verlies in het eerste kwartaal van 2002. Het netto bedrijfsresultaat is toegenomen met EUR 20,4 miljoen tot EUR 12,5 miljoen in vergelijking met een verlies van EUR 7,9 miljoen in het eerste kwartaal van 2002.

De sterke verbetering in de raffinagedivisie was volledig te danken aan de verbetering van de raffinagemarges wereldwijd. Aanvankelijk hielden de lage marges van december 2002 in 2003 aan, maar in februari en maart stegen de marges door de sterke vraag naar olieproducten. Daarnaast droegen sterk verbeterde Rijnvrachttarieven alsmede hogere ULSD-premies bij aan de sterke resultaten van het eerste kwartaal.

Teneinde de gevolgen van de lage marges in januari te beperken werd de raffinaderij in Antwerpen gedurende de tweede helft van die maand stilgelegd. In februari ondervond de raffinaderij in Teesside kleine problemen waardoor een beperkte doorstroom voor het merendeel van de maand noodzakelijk was. In de tweede helft van maart werd de thermische kraakinstallatie van de raffinaderij in Cressier uit productie genomen hetgeen resulteerde in een suboptimale productie.

Marketing
De divisie Marketing: EBITDA over het eerste kwartaal 2003 bedroeg EUR 2,7 miljoen in vergelijking tot EUR 5,8 miljoen in het eerste kwartaal van 2002. Het netto bedrijfsresultaat is afgenomen met EUR 3,8 miljoen naar EUR 1,2 miljoen in vergelijking met EUR 5,0 miljoen in het eerste kwartaal van 2002.

De resultaten van de marketingdivisie werden gerealiseerd in een moeilijke markt. Het merendeel van het kwartaal werd gekenmerkt door hoge productprijzen in een sterke "backwardated" markt. Een belangrijke zorg binnen de divisie blijven de Duitse groothandelsactiviteiten. Door de hoge handelsvoorraden in relatie tot een zachte winter, was het effect van de voornoemde situatie op de termijnmarkt sterker en hielden de verliezen in Duitsland aan. Bovendien wordt het effect van de voorziene besparingen als gevolg van het consolideren van de Duitse groothandelsactiviteiten op één locatie als onderdeel van het eerder aangekondigde kostenbesparingsprogramma niet eerder verwacht dan in het tweede kwartaal van 2003.
De groothandelsactiviteiten in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk (VK) presteerden beter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Zwitserse activiteiten profiteerden van verbeterde marges en sterke verkopen in maart als gevolg van stijgende Rijnvrachttarieven. De verkopen in het VK profiteerden eveneens van verbeterde marges en het aantrekken van de ULSD-premies.

De bijdrage van de bunkeractiviteiten van NSP en Frisol was goed. Als vervolg op de overname van Nynas is Petroplus medio maart gestart met het mengen van producten afkomstig uit de vroegere Nynas-installatie tot Marine Diesel Oil en Bunker Fuels.

Het resultaat van Tango blijft goed, met eerste kwartaalresultaten boven verwachting, ondanks een vertraging in het openen van nieuwe stations. Desalniettemin heeft Tango haar leiderspositie in de markt van onbemande tankstations in Nederland gehandhaafd. Tango heeft momenteel in Nederland 52 stations operationeel en 2 in aanbouw. Tango is op schema haar 2003 doelstellingen te realiseren. In België bevindt een aantal nieuwe locaties zich in het aanvraagstadium voor het verkrijgen van een vergunning. Alhoewel het verkrijgen van vergunningen meer tijd kost dan verwacht, blijft Petroplus optimistisch over de kansen op de Belgische markt. Het resultaat van het pilot station, operationeel sinds eind oktober 2002, blijft veelbelovend.
De plannen om in de tweede helft van dit jaar een pilot station in Spanje te openen liggen op schema. De onderhandelingen met leveranciers en aannemers duren voort.
Zoals reeds in een eerder persbericht gemeld op 2 april 2003, heeft Petroplus haar totale aandeel in Tango verhoogd naar 95% door het overnemen van het aandelenpakket van 23,76% van de familie Van den Donk.

Logistiek
De divisie Logistiek: EBITDA over het eerste kwartaal 2003 bedroeg EUR 3,7 miljoen in vergelijking met EUR 4,3 miljoen in het eerste kwartaal van 2002. Het netto bedrijfsresultaat is afgenomen met EUR 0,9 miljoen naar EUR 2,7 miljoen in vergelijking met EUR 3,6 miljoen in het eerste kwartaal van 2002.

De lagere resultaten geven de sterke backwardation gedurende het eerste kwartaal van 2003 weer, vergeleken met een lichte contango in dezelfde periode in 2002. Het resultaat binnen de divisie was overigens goed in het licht van de moeizame marktomstandigheden.

LNG (Liquefied Natural Gas)
Er is bemoedigende voortgang geboekt bij de ontwikkeling van het LNG-project in Milford Haven. Op 14 februari 2003 verkreeg Petroplus een vergunning voor de constructie van twee Liquefied Natural Gas tanks en op 24 april 2003 heeft Petroplus een aanvraag ingediend voor een mogelijk derde tank. Intussen is de tender(aanbiedings)periode voor commerciële partners van start gegaan en verlopen de gesprekken zeer veelbelovend. Tegelijkertijd worden onderhandelingen gevoerd met tal van projectfinanciers, constructiebedrijven en ingenieursbureaus. Onderhandelingen met Transco over tarieven en het uitbreiden van het nationale pijpleidingnetwerk tot Milford Haven zijn gaande. Petroplus ligt op schema om in het derde kwartaal van 2003 volledige toestemming te verkrijgen voor de financiering en de bouw van het gehele project. Zoals reeds eerder werd aangegeven, ligt het in de bedoeling het gehele project op non-recourse basis te financieren.

Overige activiteiten (en Centrale Overhead kosten) De Overige activiteiten droegen in het eerste kwartaal 2003 positief bij op EBITDA niveau en compenseerden daarmee de centrale overhead kosten. EBITDA bedroeg EUR 0,3 miljoen in vergelijking met EUR 0,9 miljoen verlies in het eerste kwartaal van 2002. Het netto bedrijfsresultaat verbeterde met EUR 1,2 miljoen naar negatief EUR 0,3 miljoen in vergelijking met negatief EUR 1,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2002.

Vooruitzichten
De raffinaderij in Cressier ligt gedurende de hele maand mei stil als gevolg van geplande onderhoudswerkzaamheden. Het belangrijkste project binnen het onderhoudsprogramma is het ruwe oliefornuis. In Cressier worden dergelijke belangrijke onderhoudswerkzaamheden elke drie jaar uitgevoerd. De laatste belangrijke onderhoudsstop was in het eerste kwartaal van 2000, net voordat Petroplus de raffinaderij overnam.

Met het zeer moeilijk raffinagejaar 2002 vers in het geheugen, blijft Petroplus voorzichtig ten aanzien van het maken van prognoses. Ofschoon de raffinagemarge zich in februari en maart verbeterden, blijft het verloop van de marges zeer volatiel. Daarom geeft Petroplus geen verwachtingen voor geheel 2003, mede gelet op deze extreme onbestendigheid over de laatste 12 maanden in combinatie met de broze situatie in het Midden-Oosten.

De strategie voor de komende jaren is er op gericht de relatieve invloed van de volatiliteit van de raffinagemarges op het geconsolideerde resultaat te verminderen. Het LNG project past uitstekend in dit streven. Petroplus herhaalt haar verwachting dat de groeimogelijkheden in de Europese midstream-markt op lange termijn (5 jaar) een gemiddelde groeidoelstelling voor de winst per aandeel van 10-15% per jaar mogelijk maken.

Dividendvoorstel 2002
De Raad van Bestuur van Petroplus stelt voor, ten laste van de agioreserve van de Vennootschap, dividend in de vorm van bonusaandelen uit te keren ter hoogte van EUR 0,25 per aandeel. De Raad van Commissarissen heeft dit voorstel goedgekeurd. Het voorstel zal worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op dinsdag 27 mei 2003.

Vaststelling van het aantal bonusaandelen zal plaatsvinden op basis van de gemiddelde slotkoers van de vijf handelsdagen die voorafgaan aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders welke op dinsdag 27 mei 2003 zal worden gehouden in het Westin hotel te Rotterdam. Afronding zal plaatsvinden in contanten.

Het Petroplus Jaarverslag over 2002 is vorige week verschenen. Een elektronische versie is beschikbaar op de Investor Relations Sectie van de Petroplus website (www.petroplusinternational.com).

Analisten conference: De analisten conference call voor het eerste kwartaal 2003 zal worden gehouden op 27 mei 2003 om 09.30 CET.

>> click op onderstaande link voor het volledige persbericht inclusief financiële gegevens
http://reports.huginonline.com/904769/118409.pdf

Voor de redactie

Profiel Petroplus International NV
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in het Verenigd Koninkrijk. Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 20 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder het merk Tango. Petroplus, met het hoofdkantoor in Rotterdam en regionale hoofdkantoren in Hamburg en Zug, heeft vestigingen in meer dan 20 landen en heeft circa 1000 mensen in dienst. Petroplus is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam.
Reuters: PPV.AS
Bloomberg: PETR NA

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. De belangrijkste aspecten van hun benadering waren het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Midstream oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International NV:
Marcel van Poecke, Willem Willemstein
Raad van Bestuur

Martijn Schuttevâer, Investor Relations Manager
tel: +31-10-242 5900

www.petroplusinternational.com

Petroplus International N.V.
P.O. Box 85002
3009 MA Rotterdam
The Netherlands
Phone: +31 (0)10 242 5900
Fax: +31 (0)10 242 6052
E-mail: IR@petroplus.nl
Website: http://www.petroplusinternational.com