Grontmij

Grontmij NV



21/05/03 - Grontmij treft maatregelen in neergaande economie


- Versnelde reductie tijdelijke medewerkers
- Aanpassing activiteitenportefeuille
- Herstructurering bedrijfsonderdelen bouw- en installatiemarkt
De economische recessie veroorzaakt in Nederland uitstel en vermindering van investeringen in de publieke en private sector. Dit heeft mede tot gevolg toenemende concurrentie en prijs- en margedruk. Dit effect wordt versterkt door de gestegen pensioenlasten met EUR 3 miljoen. Over de gehele linie blijven de projectresultaten achter bij de prognose. In het bijzonder onze bedrijfsonderdelen die zich richten op de private markt presteren beneden verwachting. De bouw- en installatiemarkt heeft te kampen met een sterk afnemende vraag naar nieuwe woningbouw- en bedrijfslocaties. Indien deze marktontwikkeling zich voortzet, zal het netto operationeel resultaat over 2003 aanzienlijk lager uitkomen dan vorig jaar (2002: EUR 13,9 miljoen).

Geconfronteerd met de tegenvallende resultaten is een versnelde reductie ingezet van het aantal tijdelijke medewerkers (contracten voor bepaalde tijd en uitzendkrachten). Deze flexibele schil is voor Grontmij een instrument om in tijden van economische teruggang de grootte van haar organisatie aan te passen aan de werkvoorraad. De flexibele schil was ultimo 2002 18% en wordt ultimo 2003 teruggebracht naar circa 12% van het totaal aantal medewerkers (2002: 4.477).

Op basis van de strategie 2002-2006 is de organisatiestructuur per 1 januari 2003 aangepast. Twee van de divisies, Advies & Techniek en Bouw & Installaties, richten zich op de markt voor advies- en ingenieursdiensten. In de divisie Ontwikkeling & Exploitatie zijn de meer kapitaalsintensieve activiteiten gebundeld. Deze activiteiten worden geanalyseerd op hun bijdrage aan het resultaat en de samenhang met de kernactiviteiten van de onderneming.

Tevens wordt een herstructurering doorgevoerd bij de bedrijfsonderdelen die opereren in de bouw- en installatiemarkt door kostenreductie, aanpassing van de werkprocessen en de aanpak van minder renderende activiteiten.

De Bilt, 21 mei 2003

Nadere informatie:
Grontmij nv
Postbus 203
3730 AE De Bilt

Vragen naar:
Jan Ruhof
Telefoon: (030) 220 72 60

---

[s?grontmij&Corporate.nieuws.nieuws.asp.Grontmij+treft+maatregelen+in+ neergaande+economie]