Gemeente Amersfoort

Derde woensdag in mei: verantwoording over gevoerde beleid en eerste burgerjaarverslag

datum: 21 mei 2003

De gemeenterekening van de gemeente Amersfoort laat over 2002 een positief saldo zien van
12,1 miljoen euro. Dit is inclusief het positieve resultaat van de grondexploitaties (2,8 miljoen euro).
Dit relatief hoge saldo van de gemeenterekening wordt met name veroorzaakt door meevallers die pas aan het eind van het jaar bekend zijn geworden, zoals uitkeringen van het Rijk. Maar het hangt ook samen met hoe er met begrotingswijzigingen wordt omgegaan na de invoering van het dualisme.
Het college van B&W stelt voor om een deel van het positieve saldo te gebruiken voor onder meer onderwijshuisvesting (551.000), wijkse voorzieningen Vathorst (568.000), SWA (800.000), storting in de reserve stedelijke voorzieningen (RSV) (1.400.000) en voor kosten die samenhangen met de ombuigingsoperatie (3.270.000). Daarnaast stelt ze voor om een deel van het saldo te besteden aan uitvoering van beleid wat in 2002 niet is uitgevoerd terwijl het wel was begroot. Ruim 800.000 euro wordt toegevoegd aan de saldireserve.

Deze conclusies zijn af te leiden uit het Jaarverslag 2002 en de gemeenterekening 2002 die het college van Burgemeester en Wethouders vandaag hebben gepresenteerd. Voor het vierde achtereenvolgende jaar presenteert de gemeente Amersfoort op de derde woensdag in mei deze zogenaamde verantwoordingsstukken.

Jaarrekening
Het positieve saldo van 12,1 miljoen euro is ontstaan uit een groot aantal meevallers die pas aan het eind van het jaar (of nog later) duidelijk werden. De grootste meevaller was een hoge algemene uitkering die de gemeente ontvangt van het Rijk (5 miljoen euro). Maar het hangt ook samen met de manier waarop na de introductie van het dualisme met begrotingswijzigingen wordt omgegaan. De begroting is taakstellend en aan het eind van het begrotingsjaar legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad met een jaarrekening en een jaarverslag. In tegenstelling tot voorgaande jaren waren er afgelopen jaar minder tussentijdse begrotingswijzigingen. Dit leidt tot meer afwijkingen in de gemeenterekening dan in voorgaande jaren.

In het eindsaldo van 12,1 miljoen euro zit ook het positieve saldo van de grondexploitaties (2,8 euro). Dit positieve resultaat kan met name worden toegeschreven aan de exploitaties De Hoef en Amersfoort-Noord. Overigens zijn beide grondexploitaties nu afgesloten zodat hier de komende jaren geen winst meer kan worden behaald.

Jaarverslag
Het jaar 2002 stond in het teken van veranderingen, politieke turbulentie en bezuinigingen. Na de gemeenteraadsverkiezingen verscheen in Amersfoort een aantal nieuwe politieke partijen op het toneel. Het aantal raadsfracties groeide van 7 naar 11. Met de invoering van het dualisme kreeg de raad vanaf maart een eigen griffier. De eerste taak van de nieuwe raad was het opstellen van een raadsprogramma. Met dit programma geeft de raad 11 opdrachten aan het college voor de raadsperiode 2002-2006 en geeft zij de prioriteiten voor de politieke agenda.
Met het nu voorliggend jaarverslag legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad aan de hand van deze elf opdrachten. Er waren ook diverse markante ontwikkelingen:

- de eerste woningen in Vathorst werden opgeleverd en daarmee kreeg Vathorst haar eerste inwoners;

- de het plan voor een provinciale baggerberging heeft geleid tot veel politieke debatten en uiteindelijk tot een aanwijzing van de provincie Utrecht om de realisering van de baggerberging planologisch mogelijk te maken;

- na jarenlange planvoorbereiding heeft de nieuwe gemeenteraad in 2002 besloten af te zien van het plan voor recreatieve en sportieve voorzieningen in Birkhoven-Noord;

- 10 jaar wijkgericht werken is geevalueerd. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de organisatie van het wijkgericht werken waardoor meer maatwerk mogelijk is;

- Amersfoort is opgeschrikt door een lekkende tankwagon op het NS-emplacement;

- de noordingang van het station werd zichtbaar;
- voor het eerst vond het Dutch Open Tennis plaats in Amersfoort in sportpark Bokkeduinen;

- de Amersfoortse binnenstad is selectief afgesloten voor autoverkeer;
- Amersfoort zag zich geconfronteerd met een bezuinigingsopgave van 5 miljoen euro.

Het jaarverslag bevat ook een groot aantal wetenswaardigheden over de stad. Wist u dat:
· Amersfoort 131.192 inwoners heeft (1-1-03)
· Amersfoort een jonge bevolking heeft: na Almere en Ede is Amersfoort de jongste stad
· 550 nieuwe woningen zijn opgeleverd in 2002
· wekelijks zo'n 240.000 mensen een bezoek brengen aan het stadscentrum van Amersfoort
maar ook dat:
· 1 op de 3 huishoudens voor zijn levensonderhoud geheel of grotendeels afhankelijk is van een uikering
· in Amersfoort 2,4% van de beroepsbevolking werkloos is (landelijk is dat 4,4%)

Burgerjaarverslag
Sinds de invoering van het dualisme moet de burgemeester vanaf 2003 jaarlijks een Burgerjaarverslag uitbrengen. Vanaf nu verschijnt het elk jaar, naast het jaarverslag van de gemeente. De burgemeester legt hiermee verantwoording af aan de gemeenteraad over vier zaken die de Amersfoortse burgers raken:

- Kwaliteit van de dienstverlening;

- de manier waarop de gemeente omgaat met klachten en bezwaarschriften
- kwaliteit van inspraakprocedures

- informatievoorziening aan inwoners
Bij elk onderwerp kijkt de burgemeester terug: wat wilden we ermee en wat is ervan terecht gekomen? Zijn er knelpunten in de uitvoering of voldoet de kwaliteit niet dan komen er voorstellen om hieraan extra aandacht te besteden.

Het jaarverslag en het burgerjaarverslag zijn vanaf 21 mei voor belangstellenden beschikbaar in de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum de Observant. Ze zijn gratis beschikbaar zolang de voorraad strekt.