Anti Racisme Informatie Centrum

email

Antisemitisme op school
Seminar voor docenten en directies VMBO, HAVO, VWO en ROC

21 mei 2003
Anne Frank Stichting, Amsterdam

Over antisemitisme bestaat de laatste tijd veel spraakverwarring, zeker nu internationale conflicten (de strijd tussen Israël en de Palestijnen, oorlog in Irak) doorwerken op school. Er zijn klassen waarin docenten liever geen les geven over de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa, omdat ze bang zijn voor anti-joodse opmerkingen. Voor sommige islamitische leerlingen is de oorlog in het Midden Oosten een strijd geworden van 'de joden' tegen moslims zoals zijzelf.

Adequaat reageren op antisemitische uitingen is niet altijd makkelijk. Soms horen ze thuis in een brede reeks van 'anti's', van anti-moslim, anti-homo, anti-Amerika tot anti-Israël. Zijn deze uitingen onderdeel van een klimaat van groeiende verharding en intolerantie? Of zijn ze uitingen van puberaal gedrag en bedoeld om te provoceren?

Op woensdag 21 mei organiseert de Anne Frank Stichting een seminar over jongeren en antisemitisme. Het is bedoeld voor docenten en directies die in hun werk aanlopen tegen anti-joodse uitingen. Centrale vragen zijn: waar slaat een anti-Israël houding om in antisemitisme? Hoe groot is het probleem van antisemitisme op school? Wat zit er achter? Wat kun je er tegen doen? Wat werkt wel, wat niet? De dagelijkse onderwijspraktijk staat centraal en van de deelnemers wordt een actieve inbreng verwacht. Gastspreker is historica prof. Evelien Gans. Zij zal spreken over joodse stereotypen, vroeger en nu. Doel van het seminar is te komen tot een uitwisseling van kennis, ervaringen en werkbare strategieën, ook na 21 mei.

Tijd: woensdag 21 mei 2003, 9.30 - 16.30 uur.

Plaats: Anne Frank Stichting, Amsterdam.

Kosten: EUR 50,- per persoon, inclusief lunch en bezoek aan het Anne Frank Huis.

Programma/aanmelden: www.annefrank.nl klik op 'nieuws'. Daar vindt u het programma en een aanmeldingsformulier. Of vraag telefonisch een aanmeldingsformulier aan: 020-5567100, Sylvia Harms, afdeling Educatie.

Aanmelden kan tot 9 mei aanstaande.