Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


21 mei 2003 Open middag bloembollen bij PPO in Lisse Op donderdag 15 mei houdt de PPO-onderzoeklocatie `De Noord' in Noord-Holland een open middag en avond over actueel bloembollenonderzoek. In veldproeven en posters komen o.a. aan de orde: onkruidbestrijding, alternatieven voor formaline, EB01 tegen ethyleen, zuur-checklist, verbetering warmwaterbehandeling in krokus en KAVB-gebruikswaardeonderzoek tulp.

onkruidbestrijding.jpg (20693 bytes) Er zullen ook demonstraties worden gegeven met diverse werktuigen. De open dag is doorlopend te bezoeken tussen 13.00 uur en 21.00 uur. PPO `De Noord' ligt aan de Ruigeweg 28 in St. Maartensbrug. Bezoek aan deze open dag kan meetellen voor verlenging van de spuitlicentie.

Onkruid en bemesting

Over onkruidbestrijding worden op kleine en grotere schaal proeven getoond met SLDS, padenspuit, afdekmaterialen, mechanische onkruidbestrijding en een nieuwe ontwikkeling: de Pneumat. Ook over bemesting is er veel te zien. Er worden in tulp verschillende stikstofmeststoffen getest op werking en efficiëntie, en er worden op grotere schaal verschillende stikstofstrooiers gebruikt. Daarnaast worden diverse biologische meststoffen getoetst.

Diverse gewassen

Uit het zuurproject voor tulp zal worden besproken welke elementen in de zuurchecklist zullen worden gebracht. Met deze zuurcheck kan de ondernemer straks zelf op zijn bedrijf nagaan waar risico's op ontstaan van zuur het grootst zijn.
Verder wordt het resultaat getoond van een grootschalige proef met tulpen die met EB-01 zijn bewaard. Dit middel werkt zeer effectief ter voorkoming van ethyleenschade; de toelating wordt aangevraagd. Voor krokus wordt gezocht naar een betere en beter inpasbare warmwaterbehandeling; in Fritillaria is de stikstofbemesting het onderwerp. Voor hyacint wordt de toets op roet toegelicht, en wordt er gezocht naar verbeterde mijtbestrijding met behulp van roofmijten. Met narcis en hyacint liggen er proeven met alternatieve middelen voor formaline bij de bolontsmetting en warmwaterbehandeling.

Onderzoek met en van ondernemers

Uit het project Duurzaam Bodemleven wordt verslag gedaan van de vorderingen. Ondernemers, voorlichting en PPO-proefbedrijf samen hebben zich gebogen over diverse composteermethoden om met deze eigen compost het bodemleven te bevorderen.
Het project Telen met Toekomst zal laten zien wat al gedaan kan worden om duurzamer te ondernemen. Ook in dit project werken ondernemers, onderzoek en voorlichting nauw samen.

Diverse

Er wordt inzicht gegeven in de knelpunten voor de afzet van biologische bollen. Tussengewassen worden op diverse manieren ingezet om de bodemgezondheid te bevorderen. Er zal uitgelegd worden wat het doel en het resultaat is van de studie naar perspectieven voor bloembollenteelt in de binnenduinrand.
Diverse bedrijven en andere organisaties zullen aanwezig zijn om hun producten te presenteren.

Demonstraties

Tijdens de open dag zullen diverse malen apparaten worden gedemonstreerd, o.a. de Pneumat, een padenspuit en mogelijk ook de vingerwieder en andere mechanische onkruidbestrijders.

Spuitlicentie

Bezoek aan de open dag kan meetellen voor de verlenging van de spuitlicentie. Daaraan zijn enkele voorwaarden verbonden:
* de bezoeker moet de licentiepas meenemen
* het bezoek aan de open dag duurt minimaal 3 uur
* na afloop levert de bezoeker een kort verslag van de bevindingen
* de kosten voor registratie van de licentieverlenging bedragen EUR 30,- (bezoek aan de open dag is kosteloos!)

Meer informatie: M.J. Zwart, adviseur kennisoverdracht tel. 0252 - 462121 of: E. Vlaming, PPO-locatie De Noord, Ruigeweg 28, 1752 HB St. Maartensbrug; tel. 0224 - 563294; e-mail: elaine.vlaming@wur.nl

Top

21 mei 2003
Open dag bloembollenonderzoek bij PPO in Lisse

Op woensdag 21 mei houdt PPO Bloembollen in Lisse een open middag en avond over actueel bloembollenonderzoek in tulp, hyacint, narcis en krokus. In veldproeven en posters komen o.a. aan de orde: onderzoek naar nieuwe beheersmethoden tegen Pythium, Augusta, Rhizoctonia en stengelaaltjes; onkruidbestrijding; zuur; geïntegreerde aanpak van vuur; stikstof- en organische bemesting; en nog veel meer.

De open dag is doorlopend te bezoeken tussen 13.30 uur en 21.00 uur. PPO Bloembollen ligt aan de Heereweg in Lisse (200 m ten zuiden van Lisse). Bezoek aan deze open dag kan meetellen voor verlenging van de spuitlicentie.

hyacintveld.jpg (29702 bytes)

Een gezonde bol, de beste start:

* Alternatieven voor formaline in bolontsmetting en warmwaterbehandeling

* ULO-bewaring tegen tulpengalmijt

* Bewaring van hyacinten zonder mijt

* Wat doen we tegen zuur? Een checklist om extra waakzaam te zijn
* Op zoek naar roetsporen in hyacint

* Ontsmetten op de plantlijn

* Een juiste bolbehandeling ter voorkoming van bolrot in narcis
Ziekten en problemen op het veld:

* Beheersmethoden en bestrijdingsmogelijkheden Pythium (krokus en hyacint)

* Effecten van tussengewassen op diverse bodemziekten
* Warmwaterbehandeling en alternatieve bestrijding stengelaaltjes (narcis)

* Geïntegreerde aanpak van vuur in tulp

* Beheersmaatregelen tegen Augustaziek

* Alternatieve maatregelen tegen Rhizoctonia solani in tulp
* Kans op zuur vanuit besmette grond of plantgoed
* Verfijning in species-krokus

Onkruid effectief te lijf:

* Goed afdekken helpt onkruid voorkomen

* Vingerwieder mechanische oplossing voor onkruidbestrijding
* Alternatieve middelen voor Asulox en Goltix
* Onkruidbestrijding met luchtdruk

Vernieuwingen in teelt en bedrijfsvoering:

* Kansen voor hyacint in minder optimale teeltgebieden
* Bemestingsstrategieën hyacint met N-meststoffen en organische meststoffen

* Biologisch uitgangsmateriaal van hyacint via holbollen
* Bewaring van Fritillaria persica beïnvloedt bloei
* Meerbloemigheid van 'Tête-à-Tête'

Spuitlicentie

Bezoek aan de open dag kan meetellen voor de verlenging van de spuitlicentie. Daaraan zijn enkele voorwaarden verbonden:
* de bezoeker moet de licentiepas meenemen
* het bezoek aan de open dag duurt minimaal 3 uur
* na afloop levert de bezoeker een kort verslag van de bevindingen
* de kosten voor registratie van de licentieverlenging bedragen EUR 30,- (bezoek aan de open dag is kosteloos!)