Technische Universiteit Delft

Het bouwen
21 mei 2003 | 16.00 uur
Prof.ir. S.U. Barbieri | Faculteit Bouwkunde

RES AEDIFICATORIA
Het hoofdonderwerp van deze rede is "het bouwen" en specifiek de rol die de "bouwkundige ingenieur" speelt bij het initiëren, ontwikkelen en realiseren van bouwwerken en stedelijke ruimten. De titel is een toespeling op het beroemde traktaat "De Re Aedificatoria" van Alberti: zijn begrippen en overpeinzingen, zijn theorieën en aanbevelingen vormen de leidraad in het vertoog.
De functie van het architectonische ontwerpen is afhankelijk van de adequaatheid van middelen en technieken die geactiveerd worden om ruimtelijke problemen scherp te stellen en op te lossen. Soms leidt een vernuftige programmatische oplossing tot hoog schoren, soms gaat het juist om de verleidingskracht van het beeld maar vaak is het alleen een politiekcorrect antwoord -in economisch, maatschappelijk en politiek perspectief - dat in een concrete bouwinitiatief resulteert. Over onderwerpen omtrent het bouwen - toch vooral omtrent het leren bouwen- wordt in deze rede gereflecteerd en vanuit de stelling van A.Loos - een architect is een metselaar die het Latijn kan spreken- en van C.Weeber - een bouwkundige ingenieur is de ontwerper van ruimtelijke condities -, wordt de vraag gesteld naar rol en functie van het personage "bouwkundig ingenieur" aan het begin van de 21 eeuw.
De contouren van het vakgebied UtiliteitsBouw bij Afdeling Bouwkunde van de TU Delft worden in deze verhandeling aangescherpt vanuit een reflectie over rol en betekenis van "techné", over het bouwkundige "vormgeven" en het architectonische" componeren en over de invloed van nostalgie, design en mode op het bouwen

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176

Alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft