Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Nederlandse grafbeeldhouwkunst in de zeventiende eeuw


woensdag 21 mei 12.00 uur


Promotie Kunstgeschiedenis

Hoewel Nederland sinds de Beeldenstorm van 1566 de naam heeft geen land van beeldhouwkunst te zijn, is in de zeventiende eeuw toch sprake geweest van een bloeiperiode, die met name tot uitdrukking kwam in de grafbeeldhouwkunst. Frits Scholten onderzocht het mecenaat voor grafbeeldhouwkunst en bestudeerde vooral de opdrachtgevers, betekenissen, makers en kosten van de grafmonumenten, en hoe deze ontvangen werden door het grote publiek. In het bijzonder gaat hij in op de rol van de Staten-Generaal als mecenas voor de grafmonumenten van grote staatslieden en zeehelden. Deze grootse staatsmonumenten eerden niet alleen de overleden helden, ze dienden ook ter promotie en legitimatie van de internationale positie van de jonge Republiek. Bovendien werden ze het volk ten voorbeeld gesteld: de zeehelden belichaamden de eer en glorie van het land en hun deugdzaam gedrag verdiende navolging. Het particuliere mecenaat voor grafmonumenten lag grotendeels bij de adel. Juist in een eeuw waarin deze standsbewuste groep in maatschappelijk opzicht voorbij werd gestreefd door de burgerij, ontstond behoefte om het aloude adellijke privilege om grafmonumenten op te richten nieuw leven in te blazen. Dit om de maatschappelijke positie en de ingeboren deugd te onderstrepen.

F.T. Scholten: Sumptuous memories. Studies in seventeenth-century Dutch tomb sculpture. Promotoren zijn prof. dr. H.W. van Os en prof. dr. J.F.H.J. Stumpel (UU).

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.