Ingezonden persbericht


Utrecht, 19 mei 2003

PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

(2) Naar Buiten!

Lezingenreeks en excursies over groen en het buitenleven

Woensdagavond 21 mei om 19.30 uur

Het Rijnsche Park

Lezing door Edzo Bindel van West 8 urban design & landscape architecture.

West 8 landschapsachitecten hebben inmiddels al naam en faam verkregen in Utrecht, onder meer met hun ontwerp voor de herinrichting van het Neude. Dit bureau heeft ook het ontwerp gemaakt voor het Rijnsche Park in het hart van Leidsche Rijn. Er is gekozen voor een bundeling van het groen in één groot centraal park en minder groen in de wijken. Het ontwerp voor een groot stedelijk park omvat onder meer een centraal circuitpark van 12 km. waarover wandelaars, fietsers en skaters zich kunnen bewegen. De kern van het park wordt een groen kremlin, een 70 ha. grote enclave die wordt omgeven door een 6 meter hoge muur waar zich ook een hoger gelegen begraafplaats bevindt. West 8 gaat in deze lezing in op het ontwerp en op de vraag welke factoren een goed ontwerp voor een park bepalen.

28 mei om 19.30 uur

Volkstuinen en tuinhuisjes

Lezing door Wim Kloosterboer van Made architecten en architectuurhistorica Gerrie Andela

In Papendorp wordt het volkstuinpark Groenewoud ontwikkeld naar ontwerp van West 8 dat medio juni wordt opgeleverd. In het eerste deel van de lezing schetst architectuurhistorica Gerrie Andela de volkstuincultuur in Nederland en de ontwikkeling van de tuinhuisarchitectuur. In het tweede deel geeft Made architecten een toelichting op hun ontwerp voor een tuinhuisje voor Groenewoud.

4 juni om 19.30 uur

Groene daken

Lezing door Van der Tol Landschaparchitecten en Zinco

Daktuinen worden steeds populairder. Niet alleen omdat de ruimte schaarser wordt en het dak extra groen kan toevoegen aan de leefomgeving, maar ook omdat de techniek het toelaat. Een lezing over vegetatiedaken, de mogelijkheden, de voor- en nadelen van groen op daken. In deze lezing wordt zowel de ontwerpkant als de technische kant van groene daken bekeken.

11 juni om 19.30 uur

Naar Buiten!

Lezing door historica Ileen Montijn

Waar komt toch de hunkering van de stedeling naar het platteland vandaan. Ileen Montijn geeft een lezing over haar boek Naar Buiten!, waarin de trek van de stedeling naar buiten en de architectuur van het buitenhuis wordt verklaard aan de hand van de cultuur. Als je naar buiten kunt, moet je niet binnen blijven zitten, want dat is zonde. Buiten is beter, buiten is genieten. Ileen Montijn studeerde geschiedenis in Leiden. Zij publiceerde eerder over de negentiende eeuwse wereldtentoonstellingen, het warenhuis De Bijenkorf en de eetcultuur in Nederland. Montijn schrijft columns in NRC Handelsblad.

Plaats: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14

Toegang: â'¬ 3,- vrienden van Aorta, studenten en U-pas-houders: â'¬ 2,-

Passepartout voor alle vier de lezingen â'¬ 9,-

Belangstellenden wordt dringend verzocht van tevoren te reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 232 16 86. Meer informatie over de lezingen staat op onze website www.aorta.nu

Excursies:

Fietstocht Naar Buiten!

Zondag 25 mei 14.00 uur

De beleving van het groen om de stad Utrecht wordt aan de oost kant bepaald door een typerende combinatie van landgoederen, forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en nieuw ontwikkelde bebossing zoals het Wulverbos. Onder leiding van een gids van Aorta doet deze fietstocht enkele van deze en nieuwe plekjes aan, waar meer over te vertellen en aan te ontdekken valt, dan op het eerste gezicht duidelijk wordt.

Wandeltocht op landgoed Amelisweerd

Zondag 8 juni 11.00 uur

De drie landhuizen op dit landgoed hebben verschillende functies, jeugdherberg, museum/bewoning (Oud Amelisweerd) en bewoning (Nieuw Amelisweerd). Naast een beknopte geschiedenis van de landgoederen en het groengebruik door veel Utrechters gaat de excursie in op de hedendaagse bestemmingen van dit soort 17e eeuwse landhuizen, met een bezoek aan de gemeenschappelijke ruimtes in Nieuw Amelisweerd. De wandeling start in Amelisweerd.


Deelname excursie: â'¬ 7,50 vrienden van Aorta, studenten en U-pas-houders: â'¬ 6,-
Belangstellenden wordt dringend verzocht van tevoren te reserveren via

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur

clip_image0011.gif

Noot voor de redactie â¤"