Waterschap Vallei & Eem

Aanleg natuurgebied "de Pleisterplaats" langs Valleikanaal in Leusden klaar

Wethouder en dijkgraaf openen natuurgebied op 21 mei Waterschap Vallei & Eem heeft een nieuw natuurgebied aangelegd langs het Valleikanaal in Leusden. De werkzaamheden zijn eind april afgerond. Het gebied wordt op woensdag 21 mei officieel geopend door wethouder J. de Kruijf van de gemeente Leusden en dijkgraaf K. van de Langemheen van Waterschap Vallei & Eem. Zij onthullen een informatiepaneel in het natuurgebied.

Het natuurgebied draagt de naam De Pleisterplaats en ligt aan het eind van de Fokkerstraat op het bedrijventerrein De Horst. Het vormt een pleisterplaats voor planten en dieren die zich via de ecologische verbindingszone van het Valleikanaal gaan verplaatsen. Een ecologische verbindingszone is een smalle strook natuur die natuurgebieden met elkaar verbindt. Het is de bedoeling dat het waterschap het gehele Valleikanaal in de toekomst als ecologische verbindingszone inricht. De stad Amersfoort vormt een flinke drempel voor de verplaatsing van dieren en planten langs de verbindingszone. De Pleisterplaats, aan de rand van de stad, is dan ook uitermate geschikt om nieuwe energie op te doen voor of na afloop van de grote oversteek door de stad.

Voormalig baggerdepot
Het waterschap heeft het gebied eind 1999, begin 2000 gebruikt voor het opslaan van bagger uit het Valleikanaal. In het tijdelijke depot werd het zand gescheiden van het slib, waarna al het zand en slib met vrachtwagens werd afgevoerd. Het terrein is eigendom van de gemeente Leusden. Voordat het waterschap het gebied in gebruik nam als baggerdepot, spraken de gemeente Leusden en het waterschap af dat het waterschap het gebied na afloop van het werk zou inrichten als natuurgebied. De gemeente Leusden gaat het gebied verder beheren en onderhouden. De kosten voor de inrichting van het natuurgebied bedragen 32.000. Het waterschap betaalt 75 % van deze kosten. De provincie Utrecht subsidieert de overige 25%.

Plas, poelen en kwelzone
Het natuurgebied bestaat uit een plas, twee poelen en een kwelzone. De plas ligt in het midden van het gebied en staat in verbinding met het Valleikanaal. Het vormt een kraamkamer voor vissen als de winde, het bermpje en de kleine modderkruiper. Deze vissen zwemmen vanuit het Valleikanaal het gebied in om daar te paaien. In het midden is de plas 150 cm diep, aan de oevers is hij ondiep. De oevers zijn begroeid en vormen voldoende beschutting voor de eitjes van de vissen. Ook de ijsvogel, eendagsvlieg en diverse libellen voelen zich thuis op de oevers van de plas.

De twee poelen staan niet in verbinding met ander water en vormen daarom een prettige omgeving voor amfibieën zoals kikkers en de kamsalamander. Zij kunnen zich op de zanderige oevers in de zon opwarmen. Als er gevaar dreigt, biedt de begroeiing een schuilplaats. De poelen en de begroeiing trekken ook dieren aan zoals de ringslang, spitsmuis, ooievaar, reiger, steenuil en vleermuis.

De kwelzone wordt gevoed door schoon grondwater dat op deze plek vanuit de Utrechtse Heuvelrug omhoog komt. Dit trekt vooral bijzondere plantensoorten aan. Denk hierbij aan de pinksterbloem, echte koekoeksbloem, dotterbloem, holpijp of gewone waterbies. Deze planten trekken weer vlinders aan zoals het oranjetipje.

Persbericht d.d. 13-5-2003 ( 2003/15a )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).