Nederlandse Vereniging van journalisten

15/5/2003 NVJ Algemeen
Actie bij Cubaanse ambassade

PERSBERICHT

Tientallen Nederlandse schrijvers en journalisten zullen onder auspiciën van de NVJ woensdag 21 mei a.s. bij de Cubaanse ambassade in Den Haag 77 typemachines "aanbieden". De machines staan symbool voor de 28 schrijvers en journalisten en 49 wetenschappers en andere dissidenten die eind maart in Cuba werden opgepakt en achter gesloten deuren via snelrecht worden veroordeeld tot draconische straffen. De NVJ wil met de actie aandringen op respect voor persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Cuba en een eerlijk en openbaar proces voor de arrestanten.

De 77 typemachines zullen voor de ambassade worden opgesteld en zijn voorzien van de namen van de arrestanten en de straf die hen is opgelegd. Onder de gevangenen bevinden zich de dichter-journalist Raul Rivero (20 jaar cel), econome Martha Beatriz Roque (20 jaar cel) en vakbondsleider Pedro Pablo Alvarez (25 jaar cel). De ambassade zal een petitie worden aangeboden. Schrijver en oud staatssecretaris Aad Nuis zal bij de actie aanwezig zijn en een korte tekst voorlezen van Raul Rivero. Ook andere schrijvers onder wie Jan Brokken zullen aanwezig zijn.
Hans Verploeg van de NVJ en IFJ zal nader ingaan op de positie van de gevangen, wat er gebeurt om hun lot te verbeteren en hoe de Verenigde Naties en de Europese Unie tot concrete stappen kunnen worden aangezet.
Na afloop van de actie zullen de typemachines doorreizen naar Brussel en Parijs waar soortgelijke acties worden voorbereid.

De arrestatie en veroordeling van de journalisten en schrijvers in Cuba is de zwaarste golf van repressie tegen de vrije pers sinds de Cubaanse revolutie. De arrestanten worden ervan beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht. Aanleiding zouden de contacten zijn geweest die zij zouden onderhouden met de Amerikaanse gezant in Havana. De arrestaties werden gevolgd door de executie van drie Cubanen die met een gekaapte boot van het eiland wilden vluchten. Algemeen wordt aangenomen dat de Cubaanse regering hiermee de groeiende oppositie in één klap de mond wil snoeren. In de hele wereld hebben schrijvers, journalisten, artiesten en intellectuelen de Cubaanse acties veroordeeld, onder wie Carlos Fuentes, Pedro Almodovar, en Nobelprijswinnaar José Saramago, voorheen bewonderaar van de Cubaanse Revolutie.

De actie onder auspiciën van de NVJ zal plaatsvinden op 21 mei om
11.30 op de stoep tegenover de Cubaanse ambassade, Scheveningseweg 9 in Den Haag (vlakbij het Vredespaleis).