Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht 19 mei 2003

Start Offensief Houd de fiets in Groningen

Fietsersbond daagt gemeenten uit het natuurverschijnsel fietsdiefstal te keren

Jaarlijks worden er 800.000 fietsen gestolen. De Fietsersbond daagt alle bij fietsdiefstal betrokken partijen uit hun uiterste best te doen een eind te maken aan 800.000 rampen per jaar. Fietsstad 2002, de gemeente Groningen, neemt op 21 mei als eerste de uitdaging aan en spant zich in om het percentage fietsdiefstallen in 2006 met 20% te verminderen. De gemeenten Amsterdam en Harderwijk tekenen ook voor een forse inspanning. Alle gemeenten in Nederland met meer dan 20.000 inwoners krijgen deze week een brief met het verzoek hun ambities bekend te maken. Een onderzoeksteam van de Fietsersbond zal deze gemeenten met speciale meetapparatuur bezoeken om daar de Fietsdiefstalscan uit te voeren. De Fietsdiefstalscan onderzoekt onder meer het stallingsbeleid, diefstalgevoelige locaties en het beleid van de politie bij aangifte, registratie en opsporing.

Deze actie is de eerste van het Offensief Houd de Fiets. Met deze campagne wil de Fietsersbond alle aspecten van fietsdiefstal aanpakken. Andere aspecten zijn heling en verkoop van gestolen fietsen, de noodzaak van een landelijk registratiesysteem, verbetering van de kwaliteit van sloten en fietsenrekken en voorlichting aan fietsers.

Op de speciale campagne-pagina op de website www.fietsersbond.nl kunnen fietsers hun eigen ervaringen doorgeven via een speciale enquete. De Fietsersbond gaat aan de hand van deze gegevens onder andere bekijken waar de risicovolle plekken zijn in een gemeente.

Cursus HOE STEEL IK EEN FIETS

De Fietsersbond organiseert dit jaar verschillende publieksactiviteiten waaronder de cursus Hoe steel ik een fiets? Een fietsendief laat zien op welke manier hij sloten kraakt, welke fietsen een makkie zijn en welke wat lastiger. Het publiek kan hier lering uit trekken over het op slot zetten van de fiets. In een gratis flyer en op www.fietsersbond.nl staan tips om de fiets te beveiligen.

image0013.gif