Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Gemeenten beheren en behouden beelden buiten (20/05/03)

'Beelden Buiten, beheer en behoud' is een handreiking voor gemeenten hoe om te gaan met beelden en gedenktekens in de buitenlucht. Naast algemene informatie over beheer en onderhoud bevat de handreiking informatie over materialen, handvatten voor het opstellen van een onderhoudsplan en juridische aspecten van beheer. De handreiking is een initiatief van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Instituut Collectie Nederland. De handreiking wordt op het symposium 'Beelden Buiten, beheer en behoud' op 21 mei 2003 door de voorzitter van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten dhr. mr.Ph.J.I.M Houben, aan beeldend kunstenaar Auke de Vries overhandigd.

In elke gemeente zijn beelden, monumenten en gedenkstenen te vinden; op pleinen, aan gevels en in parken. Beelden in de buitenlucht zijn onderhevig aan het weer, ze worden vies, regelmatig beklad, en soms zelfs vernield. Met name het laatste zorgt soms voor grote opschudding, zeker als vernielingen met opzet worden gepleegd zoals rond het Auswitch monument van Jan Wolkers. Maar ook valt te denken aan bewoners die het niet eens zijn met het plaatsen van een beeld. De gemeente levert, als verantwoordelijke voor het beheer van de kunstwerken, de nodige inspanningen deze beelden goed te onderhouden. De wijze waarop dit gebeurt verschilt van gemeente tot gemeente. Sommige gemeenten kennen een uitgebreide, periodieke schouwronde. Andere gemeenten volgen een ad-hoc aanpak. De afgelopen jaren bleek bij gemeenten behoefte te zijn aan informatie over het opstellen van een beheers- en behoudsplan. Met de handreiking en het symposium willen de betrokken partijen, in deze behoefte tegemoet komen.

Het symposium, waaraan naast de hierboven genoemde partijen ook Stroom, Haags centrum voor beeldende kunst en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte hun medewerking verlenen, vindt plaats in de Gotische Zaal in Den Haag. Tijdens het symposium wordt ingegaan op het waarom van beheer en behoud, de juridische aspecten, de gemeentelijke praktijk, de valkuilen en succesverhalen. De lezingen worden verzorgd door Prof. Mr. J.J.C. Kabel, hoogleraar en hoofddocent aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, drs. F. van Burkom, historicus en senior adviseur bij het Instituut Collectie Nederland, mw. drs. A. Boomstra, coördinator opdrachten en beheer kunst in de openbare ruimte in Groningen, dhr. R. Crèvecoeur, senior adviseur preventieve en actieve conservering bij het Instituut Collectie Nederland en Ir. W. Lentz, directeur Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

Den Haag, 20 mei 2003