KENNISCENTRUM EVC

Pas op voor geprop in werk, jongeren verdienen erkenning

21 mei organiseren de ministers van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen een expertmeeting over de doem die over onze maatschappij hangt; de grote groep jeugdwerklozen die de nieuwe verloren generatie dreigt te worden. Resultaat van de bijeenkomst zal een actieplan zijn dat van de grote jeugdwerkloosheid een oplosbaar fenomeen kan maken. Als Kenniscentrum EVC (opgericht in 2001 door Ministeries EZ SZW en OCenW), volgen wij deze discussie met kromme tenen.
Het grootste gevaar is dat het succes van dit actieplan afgemeten gaat worden in de makkelijke traditionele kwantitatieve doelstellingen. Met inspanningen die er alleen maar op gericht zijn jongeren zo snel mogelijk in 40.000 (leer)werkplekken te proppen. Zo'n oplossing is immers snel te kopiëren van bijvoorbeeld de reïntegratiemarkt. Systeemgericht met abstracte en kwantitatieve doelen die opgelegd worden van hogerhand en weinig tot geen ruimte voor maatwerk. Met als bedroevend resultaat dat een groot deel van deze jongeren vroeg of laat slachtoffer blijkt te zijn van een verkeerde beroepskeuze en alsnog uitvalt op een of andere manier.

Versterk zelfbeeld
Het is van het allergrootste belang om die (leer)werkplek aan te laten sluiten op het persoonlijke plaatje. De werkelijke slaagkans van de jongere ligt op het kruispunt van persoonlijke talenten, ervaringen en ambities enerzijds en de maatschappelijke mogelijkheden anderzijds. Daarvoor is het nodig om eerst te inventariseren wat ieder jongere aan talenten en ambities in huis heeft. En dan niet alleen kijken naar formele diploma's, want die hebben jongeren nog niet zoveel, maar naar alle ervaringen. En niet te kijken naar wat ze allemaal nog niet kunnen, maar op wat hij of zij wel al heeft laten zien. Dat versterkt het zelfbeeld. Als we jongeren alleen maar aanspreken op hun onvoltooide studie of onvolledige portfolio (traditionele benadering) werken we mee aan ontmoediging tot werken.

Geef erkenning
Met het EVC-instrumentarium (het erkennen van competenties) dat in veel sectoren al met succes wordt toegepast, maar schijnbaar de verzuiling maar niet te boven komt, beschikken we over de middelen om dat te doen. Met EVC legt elke jongere een portfolio aan waaruit blijkt over welke competenties hij of zij beschikt. Hobby's, vrijetijdsbesteding, vrijwilligerswerk, sport; alle activiteiten tellen bij het helder te krijgen wat iemand kan en wil. Op basis van die zichtbaarheid kun je dan in een volgende stap een zogenaamd persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) maken. Daarin krijgen de persoonlijke competenties van de jongere de kans om zich te ontplooien.

Iedereen een pop
Geen breed opgezet algemeen vormend diplomatraject in de klassieke zin maar een klein en flexibel maatwerktraject met een persoonlijke coach: de jongere hoeft alleen nog maar dat onder de knie te krijgen wat ontbreekt. En dus niet terug naar de schoolbanken, want daar waren ze nou net op afgebrand. De meesten zijn juist gebaat bij actiegerichte ontwikkeling; handen uit de mouwen. En dat geldt een ieder die op dit gebied een serieuze partner is; de beleidsmakers op alle niveaus, het CWI en andere arbeidsbemiddelaars, de onderwijsinstellingen. En spreek over succes als jongeren op basis van hun eigen POP een serieuze kans hebben kunnen pakken naar succesvolle arbeidsmarktparticipatie. Als we er in slagen de 40.000 werkplaatsen te laten aansluiten op wat jongeren kunnen, leggen we daarmee de bodem voor persoonlijke groei.

Kenniscentrum EVC 030-6374711
Ruud Duvekot 06-51992300
Erik Kaemingk 06-51753029
Rigo van Raaij 06-54643054

20 mei 03 12:27