Ingezonden persbericht


Persbericht 21 mei

Wilde zalm voor Schultz en Veerman

Haringvlietsluizen op een kier

Den Haag 21 mei - Stichting De Noordzee presenteert woensdag 21 mei om 12.45 een wilde zalm gewikkeld in de vlag van de Week van de Zee aan Staatssecretaris Schultz van Haege en Minister Veerman. Met de actie wil de milieuorganisatie het belang van een open verbinding tussen het Haringvliet en de Noordzee benadrukken. Aanleiding is het topoverleg s middags tussen de bewindslieden van VenW en LNV over de financiering van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.

De wilde zalm staat symbool voor een aantal trekvissoorten zoals de steur, zeeforel, de flint en de paling die vroeger in groten getale in de Nederlandse wateren zwommen, maar door de Deltawerken nauwelijks trekmogelijkheden meer hebben. Door de Haringvlietsluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen zoals de zalm en de zeeforel weer de Rijn en Maas opzwemmen.

De geplande openstelling van de sluizen dreigt niet door te gaan vanwege de tegenvallende kosten. In een brief aan de bewindspersonen pleiten Stichting De Noordzee samen met de Vereniging Natuurmonumenten en de stichting Natuur en Milieu voor openstelling van de sluizen. Daarbij dragen ze niet alleen natuur argumenten aan. Openstelling heeft ook financiële voordelen; lagere beheerskosten en meer vis door de verbeterde kraamkamerfunctie van het Haringvliet. Mede gezien de internationale verplichtingen en nationale natuurambities is een opening van de sluizen nu een slimme investering in de toekomst.

De Haringvlietsluizen zijn in 1970 aangelegd als onderdeel van de Deltawerken. De sluizen zijn bij hoogwater gesloten en bij laag water wordt er zoet water in de Noordzee gespuid. Daardoor is het Haringvliet nu een zoetwaterbekken en krijgt de Noordzee af en toe een bel zoet water. Dat is ongunstig voor de natuur op zee.

Voortschrijdende kennis van ecosystemen heeft inmiddels geleid tot andere inzichten in het ideale beheer van zoet-zout overgangen. Een open verbinding tussen de rivier en de Noordzee heeft vele voordelen: betere mogelijkheden voor trekvissen, een betere huishouding van voedingsstoffen, natuurlijke afbouw van bepaalde verontreinigingen, op den duur lagere baggerkosten en een toename van waardevol brakwater intergetijdegebied.

Locatie: Binnenplaats ministerie van LNV

Tijdstip: woensdag 21 mei 2003, tussen 12.45 en 12.50 uur

Beeld: Een grote wilde zalm, gewikkeld in de vlag van de Week van de Zee wordt door Floris Groenendijk, directeur van Stichting De Noordzee aangeboden. Met de zalm in de armen geven beide bewindslieden een korte reactie.

Voor verdere details of een kopie van de brief bel met Floris Groenendijk of Michel Langendijk van Stichting De Noordzee, bereikbaar op 030 2340016 of 06 - 55942646

Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl