Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 mei 2003,

Opdracht tot uitvoering Praktijktest Horeca
Burgemeester waarschuwt horeca voor gevolgen discriminatie

De burgemeester van Eindhoven, de heer dr. R.W. Welschen, heeft opdracht gegeven om de zogenaamde Praktijktest Horeca uit te voeren om vast te stellen of in deze branche sprake is van discriminatie. De gemeente Eindhoven werkt hierbij samen met de Politie Brabant Zuid-Oost, het Openbaar Ministerie en het Meldpunt Discriminatie Eindhoven.

Bij de Praktijktest Horeca bezoeken kort na elkaar onaangekondigd groepen van twee (of meer) personen horecagelegenheden. Deze personen zijn bijna identiek qua haardracht, kleding, schoeisel en leeftijd, maar verschillen in ras, huidskleur, gezindte of geaardheid. Als blijkt dat sprake is van discriminatie maakt de politie proces-verbaal op. Het Openbaar Ministerie zal daarna tot vervolging overgaan in verband met vermoedelijke overtreding van artikel 137g van het Wetboek van Strafrecht.

Intrekking vergunning
Als een leidinggevende van een horeca-inrichting binnen een periode van vijf jaar meer dan éénmaal veroordeeld is tot een onvoorwaardelijke geldboete van 500,-- of een andere hoofdstraf wegens overtreding van artikel 137g van het Wetboek van Strafrecht, dan bepaalt de Drank- en Horecawet dat de verleende vergunning moet worden ingetrokken.

Tijdelijke sluiting
Overtreding van het discriminatieverbod door horeca-inrichtingen bedreigt de openbare orde zodanig, dat de burgemeester ter bescherming van die openbare orde maatregelen in het vooruitzicht heeft gesteld die ertoe moeten leiden dat een dergelijke overtreding nadat deze eenmaal is geconstateerd, niet meer herhaald wordt. Deze maatregelen houden in, dat de burgemeester de horeca-ondernemer bij een eerste overtreding zal waarschuwen en bij hernieuwde overtreding zal overgaan tot het treffen van een bestuurlijke maatregel. Dit kan zijn een tijdelijke sluiting van de horeca-inrichting. Een en ander staat los van een door het Openbaar Ministerie in te stellen strafvervolging.

De burgemeester heeft Horeca Nederland, afdeling Eindhoven gevraagd haar leden hiervan op de hoogte te brengen.

© 2003 Gemeente Eindhoven