Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/071

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

21 mei 2003

Nr. 03/071

Staatssecretaris Rutte geeft startsein Europese bouwcampagne Arbeidsinspectie

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag het startsein gegeven voor een grootschalige campagne van de Arbeidsinspectie waarbij de veiligheid van werknemers in de bouw wordt gecontroleerd. De campagne wordt deze zomer in alle landen van de Europese Unie gehouden.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat in alle EU-landen door de nationale arbeidsinspecties op één moment op dezelfde onderwerpen wordt gecontroleerd. Doel van de actie is werkgevers en werknemers in heel Europa te doordringen van de noodzaak van veiligheidsmaatregelen. Hierdoor moet het grote aantal ongevallen in de bouwsector worden verminderd.

De Arbeidsinspectie zal vooral letten op mogelijk valgevaar en op de aanwezigheid van vluchtwegen voor bouwvakkers in geval van nood. Vallen van bijvoorbeeld steigers, trappen en in vloergaten is sinds jaar en dag een groot probleem in de bouw. Van de 25.000 ongevallen die zich jaarlijks in Nederland in deze sector voordoen, heeft 43 procent hiermee te maken.

Voorlichtingsmateriaal moet de bouwvakkers de komende maanden van deze gevaren doordringen. Zo wordt aan 10.000 werkgevers en arbocoördinatoren in de bouw een voorlichtingspakket gezonden met onder meer een cd-rom die informatie bevat over veilig werken op hoogte. Daarnaast is een poster over het voorkomen van valgevaar in de bouw beschikbaar.

De inspecties in het kader van de bouwcampagne duren tot ongeveer eind september van dit jaar.

2003