Vakcentrum Levensmiddelen

20 - 05 - 2003
Frans Hamer winnaar ZO²Z-Award Nationaal (20 mei 2003)
BESTE SUPERMARKT-ONDERNEMER VAN NEDERLAND HEEFT EEN C1000 IN VAASSEN

De kwaliteit van het ondernemerschap van Frans Hamer, ondernemer in de C1000 - Vaassen, is de afgelopen maanden intensief beoordeeld. Naast een uitgebreide vragenlijst die Hamer zelf moest invullen, werd hij beoordeeld door zijn eigen klanten, accountmanagers van grote A-merkfabrikanten, bestuurders van detaillistenverenigingen, leden van het Vakcentrum JuniorenPlatform en last but not least door een wetenschappelijk onderzoeker van het EIM. Excellent ondernemerschap is naast een goede winkelformule, zoals C1000 dé belangrijkste voorwaarde voor een modern succesvol bedrijf dat het sociaal-economisch middelpunt van zijn marktgebied is. Dat lijkt logisch. Maar, vaak weten consumenten en met name de lokale overheid niet dat er een zelfstandig ondernemer schuil gaat achter een landelijk bekende winkelformule. Samen met het Vakcentrum Levensmiddelen, de brancheorganisatie voor alle zelfstandige levensmiddelendetaillisten, maakt Frans Hamer zijn omgeving duidelijk wie hij is en waar hij voor staat.

In de eerste ronde om de ZO²Z-Award 2003 heeft een vakjury een door Frans Hamer ingevulde vragenlijst beoordeeld. Hierin kwamen onderwerpen aan de orde zoals; het functioneren van de ondernemer in relatie tot zijn klanten, de buurt, de medewerkers, leveranciers, collega-ondernemers, het verenigingsleven, de politiek en de lokale overheid. Hamer scoorde hierin bijzonder hoog. Hamer is loyaal aan het landelijk formule-beleid van C1000, maar denkt zelf wel mee om zijn formule lokaal te versterken, bijvoorbeeld door de toevoeging van een afdeling verse vis. Hij heeft ook een duidelijke visie op de toekomst, door een regiofunctie voor zijn bedrijf te willen creëren. Dat blijkt uit de antwoorden die Frans Hamer de jury heeft voorgelegd. Hij hecht veel waarde aan de mening van zijn klanten en medewerkers. De volledige overname van het bedrijf van leermeester Smit H.J. per 1 januari 2003, is Frans Hamer heel goed gelukt. Zijn prestaties als zelfstandig ondernemer afgezet tegen de landelijke trends op bijvoorbeeld omzetstijging en rendement zijn van uitzonderlijke kwaliteit. De overgang naar C1000 3e generatie en de uitbreiding van de winkel in 2001 maken dat het bedrijf van Hamer helemaal bij de tijd is.

Na de eerste beoordelingsronde bleven er 13 provinciale winnaars (in Brabant eindigden twee ondernemers gelijk) over. Samen met een Vakcentrumdelegatie zijn deze ambassadeurs voor de zelfstandige levensmiddelendetaillisten in Nederland bij hun Commissaris van de Koningin op bezoek geweest, om daar de provinciale prijs in ontvangst te nemen.

Na de tweede ronde bleven er drie genomineerden over. Naast Frans Hamer waren dat Cees Willem Dam met eveneens een C1000 in Roterdam en het ondernemersduo Hans Smith en Jacques de Kok met een Super De Boer in s-Hertogenbosch.

Deze drie finalisten zijn bezocht door de finalejury, bestaande uit Erik Korthals Altes voorzitter SMA, Klaas van den Doel voorzitter CBL en Herman van der Geest voorzitter Vakcentrum Levensmiddelen. Zij bepaalden uiteindelijk dat Frans Hamer de winnaar van de ZO²Z Award 2003 werd.

In het juryrapport staat onder meer dat Frans Hamer een zeer sterke combinatie van sociale gedrevenheid en business gedrevenheid bezit. Hij verdedigt zijn commerciële formule C1000 maar is eigenwijs genoeg om zelf gekozen assortimentsdelen (vlees, vis, bloemen en planten) toe te voegen. Hamer neemt risico bij investering in uitbreidingen en nieuwe activiteiten en schroomt niet om tot het randje te gaan.
De eindjury is van mening dat de ondernemer realistische ambitie heeft. In de toekomst wil hij het bedrijf uitbreiden en een banketgedeelte in de supermarkt onderbrengen. Ook wil hij zijn visafdeling verder vergroten en eventueel een visrestaurant openen.

Uitgangspunt is ruimte. Hamer wil letterlijk ruimte creëren voor de medewerker (een leuke werkplek), ruimte voor de klant en ruimte voor het product.

De finalejury kwam unaniem tot de conclusie dat Frans Hamer in de competitie om de ZO²Z Award 2003, de ondernemer is met de grootste vermogen om zich op alle fronten te onderscheiden.


---