MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

20-05-2003
MKB-Nederland: stijging banktarieven buiten proporties MKB-Nederland is onaangenaam verrast door de enorme kostenstijging van het contante betalingsverkeer met maar liefst 55% bij zelfstandige super-markten, zoals blijkt uit onderzoek dat het Vakcentrum Levensmiddelen heeft presenteerd. Daarnaast blijkt het veiligheidsrisico te zijn toege-nomen door de afname van het aantal bankfilialen, waardoor ondernemers gemiddeld 24 minuten langer moeten reizen van en naar de 'huisbank'.
De resultaten van het onderzoek zijn nog erger dan MKB-Nederland op grond van de vele klachten van ondernemers uit vrijwel alle branches in detailhandel, winkelambacht en horeca al verwachtte. Uit het onderzoek van het Vakcentrum blijkt dat de stijging van bancaire kosten vooral wordt veroorzaakt door de tariefsverhogingen van banken voor het wisselgeld en het storten op eigen rekening. Het gevolg van deze tariefsverhogingen, zoals gemiddeld 67% voor wisselgeld, is een stijgende druk op de brutowinst van ondernemingen. Net als andere gestegen kosten zal ook deze druk op de marges moeten worden gecompenseerd door bezuinigingen (bijvoorbeeld minder medewerkers en/of lager serviceniveau) of doorberekening in de prijzen aan de consument. Een ontwikkeling die, zeker in deze tijd waarin koopkrachtvermindering op de loer ligt, door MKB-Nederland als zeer ongewenst wordt ervaren.
De gevolgen van de kostenstijgingen voor bankdiensten zullen ook in andere branches in detailhandel, winkelambacht en horeca scherp worden gevoeld.

De eensgezinde tariefsverhoging door de banken baart MKB-Nederland grote zorgen en duidt op te weinig concurrentie tussen de banken onderling. Dit onderstreept eens te meer de noodzaak tot het snel instellen van een toezichthouder met bevoegdheden als het vaststellen danwel controleren van de tariefstelling (à la Opta).

Ondernemers in de detailhandel worden ook meer en meer geconfronteerd met klanten die geld opnemen bij het afrekenen (cash-backen). De stijgende vraag naar deze van oorsprong bancaire taak, kan ertoe leiden dat ondernemers meer geld op voorraad houden, hetgeen zeer ongewenst is. Tevens brengt de toegenomen reistijd van en naar de bank als gevolg van het afbouwen van het filialennetwerk van de banken een hoger veiligheidsrisico met zich mee. Ondernemers of medewerkers zijn langer onderweg en kennen de situaties in een andere wijk/plaats niet goed, waardoor de risico\'s toenemen.
MKB-Nederland ondersteunt daarom het concept-wetsontwerp van PvdA-Tweede Kamerlid F. Crone dat pleit voor een minimum aan bankdiensten voor onderne-mers en consumenten, binnen een straal van 3 kilometer of per 10.000 inwoners.

Informatie: mw. E. Prins