UWV

UWV sluit nieuwe contracten voor reïntegratie arbeidsgehandicapten

21 mei 2003

UWV heeft aan 14 bedrijven een opdracht verstrekt voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten. Het gaat om nieuwe contracten voor 15.000 reïntegratietrajecten, die op 1 juli 2003 ingaan. Doel van de nieuwe contracten is minimaal 6000 arbeidsgehandicapten weer aan werk te helpen.

UWV heeft de 15.000 reïntegratietrajecten in maart 2003 aanbesteed. Uitgangspunt hierbij is het zo doelmatig en doeltreffend mogelijk inzetten van de beschikbare reïntegratiemiddelen. Reden waarom UWV in 2002 is begonnen met resultaatfinanciering voor een deel van de contracten. De nieuwe contracten zijn voor het eerst alle gebaseerd op resultaatfinanciering: niet langer de inspanning (het reïntegratietraject) maar het resultaat (de baan) wordt beloond.

Leidt een reïntegratietraject niet tot een baan dan krijgt het reïntegratiebedrijf de gemaakte kosten gedeeltelijk of in zijn geheel niet vergoed. UWV maakt daarbij een onderscheid naar doelgroepen om negatieve selectie te voorkomen en uit te sluiten dat degenen voor wie het moeilijk is een baan te vinden buiten de boot vallen. Zo geldt voor de reïntegratie van moeilijk bemiddelbare doelgroepen als jonggehandicapten, mensen met een ernstige visuele of auditieve beperking en nierpatiënten het uitgangspunt no cure less pay: leiden de inspanningen van het reïntegratiebedrijf niet tot een baan dan vergoedt UWV alleen de kosten die gemaakt worden voorafgaand aan de daadwerkelijke bemiddeling. Het gaat hier om 40% van de trajecten. Voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten die makkelijker aan werk geholpen kunnen worden, geldt no cure no pay: leiden de reïntegratieactiviteiten niet tot werk, dan krijgt het reïntegratiebedrijf de activiteiten hiervoor niet vergoed. Het gaat hierbij om 60% van de trajecten.

Totale kosten nemen af

Uit een vergelijking van de in 2002 uitgebrachte offertes met de nieuw uitgebrachte offertes blijkt dat volledige resultaatfinanciering leidt tot minder inzet van scholing, kortere doorlooptijden en gelijkblijvende plaatsingspercentages. Individuele trajectprijzen gaan omhoog, maar doordat UWV niet of minder betaalt voor trajecten die niet slagen, nemen de totale kosten af. In vergelijking met 2002 blijft het aantal aanbieders op peil. Sturen op resultaat lijkt reïntegratiebedrijven er niet van te weerhouden offertes in te dienen.

Beoordeling offertes

UWV heeft de offertes beoordeeld op specifieke aanpak, beloofde resultaten, behaalde resultaten en prijs. Hieruit blijkt dat reïntegratiebedrijven elkaar op het gebied van specifieke aanpak en beloofde resultaten weinig ontlopen. Bij de beoordeling van de behaalde resultaten heeft UWV niet alleen gekeken naar het uiteindelijke aantal arbeidsgehandicapten dat weer aan het werk is, maar ook naar de doorlooptijd van de reïntegratietrajecten en het aantal mensen dat niet door het reïntegratiebedrijf tot een reïntegratietraject is toegelaten. Wat prijs betreft heeft UWV aanzienlijke verschillen geconstateerd.

Gecontracteerde reïntegratiebedrijven

UWV sluit contracten met de volgende bedrijven voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten:
Agens 5285
Argonaut 2135
BMG 250
Demo-Advies 100
Epheon 900
FourStar 960
Loyalis 825
Medi-Ma 200
Menea 1825
Mind at Work 100
Nieuwe Kans 150
Novatief 100
Plexus 1625

T&R Remedie 550

Totaal 15.005 *


* Maximum aantal

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal aanbestede reïntegratietrajecten voor arbeidsgehandicapten met 11.700 afgenomen: 15.000 dit jaar tegenover 26.700 vorig jaar. Dit komt doordat werkgevers per 1 januari 2003 zelf verantwoordelijk zijn geworden voor de reïntegratie van hun werknemers die arbeidsgehandicapt worden naar betaald werk buiten het eigen bedrijf.

Aanbesteding gefaseerd

Tot nu toe werden de reïntegratietrajecten per doelgroep één keer per jaar aanbesteed. Vanaf dit jaar vindt de aanbesteding per kwartaal plaats. De contracten voor arbeidsgehandicapten gaan in per 1 juli 2003, die voor werklozen per 1 oktober 2003, voor jonggehandicapten per


1 januari 2004 en voor de overige doelgroepen per 1 april 2004. De contracten gelden steeds voor 1 jaar. Een reïntegratietraject kost gemiddeld 6000 euro.