Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

PERSBERICHT

De Nederlandse stem in de Europese Conventie

---

21-05-2003

In de Europese Conventie is het aftellen begonnen. Naar verwachting zal het Praesidium van de Europese Conventie een dezer dagen de integrale tekst van de ontwerpgrondwet voor de Europese Unie aan de Conventie voorleggen. Op dit scharnierpunt in het werk van de Conventie organiseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een debat over de Nederlandse strategie in het eindspel van de Conventie.

Basis voor dit debat is een tussentijdse evaluatie door een projectgroep van de WRR van de Nederlandse inbreng op kernthemas van het ontwerpverdrag: wat is de Nederlandse inzet geweest, hoe verhoudt deze zich tot de voorliggende ontwerpartikelen, welke dynamiek kunnen we in de Conventie verwachten en wat moet de Nederlandse strategie zijn voor het eindspel? Welke zegeningen kunnen al worden geteld, en voor welke punten moeten de Nederlandse Conventieleden zich nog hard maken? Wat zijn breekpunten, wat ruilpunten?

Wat de Europese instellingen betreft, weet de regering wat zij wil en het Benelux-voorstel voor de nieuwe samenstelling van de Commissie maakt een goeie kans. Toch zetten vier WRR-auteurs vraagtekens bij de opstelling van de regering. Is het Nederlandse verzet tegen een Europese president nog reëel? Is de minister van Justitie te laat gekomen met zijn revolutionaire ideeën voor het Europese strafrecht en hebben de Nederlandse parlementaire afgevaardigden gelijk in hun pleidooi voor meerderheidsbesluitvorming op dit terrein? Andere kernthemas die tijdens het debat aan de orde komen, zijn onder meer: de democratisering van de Europese Unie, de geïsoleerde positie van de Nederlands regering ten aanzien van de grondrechten, de mogelijkheid van kopgroepvorming binnen de Europese Unie, meer democratie voor en het voorkomen van crises over de Europese begroting, en soepeler procedures voor wijziging en ratificatie van het verdrag.

Vier oud-staatssecretarissen van Europese Zaken zullen hierop reageren, waarna staatssecretaris van Europese Zaken Nicolaï de conferentie zal afsluiten. De conferentie wordt ingeleid door Nederlands Conventielid Frans Timmermans die zal ingaan op de laatste stand van zaken in de Conventie.

---

Meer informatie over de WRR en de conferentie is te vinden op internet:
www.wrr.nl, met onder meer de paper "Vertegenwoordigende democratie in Europa. Een verkenning van de institutionele mogelijkheden" door dr. Ben Crum. Ook kunt u contact opnemen met Monika Sie Dhian Ho (070) 356 46 24, Sacha Bos of Alinda Lamein (070) 356 46 68.

© WHY Service Group, for comments e-mail the Webmaster