Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 21-05-2003 Persberichten district Eemland noord, 10.00 uur

Politie pakt woninginbrekers op

Meer inbraken via bovenlicht

In de afgelopen drie weken zijn op verschillende locaties tien mannen door de politie aangehouden op verdenking van meerdere woninginbraken. Onder de verdachten zijn personen die via bovenlichten de woningen wisten binnen te komen.

In de eerste vier maanden van dit jaar steeg het aantal woninginbraken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar van 149 naar 215. Opvallend was de toename van het aantal inklimmingen via het bovenlicht. Dit gebeurde met name in Soest. Diverse malen zijn inbrekers door bewoners overlopen, maar zij wisten desondanks steeds weer te vluchten. Bij de politie kwamen geen duidelijke signalementen binnen en ook de aangetroffen sporen waren minimaal.

Onderzoek en reacties
Op basis van onderzoek en door adequate reacties van burgers wist de politie in de afgelopen weken toch enkele successen te boeken. Bij verschillende woninginbraken werden in de afgelopen drie weken totaal tien verdachten op heterdaad aangehouden, waaronder vijf inwoners van Soest en twee uit Baarn. In de periode van 1 januari tot vorige week werden al 29 inbrekers opgepakt. Tot 1 mei waren al 28 inbraken opgelost. Ter vergelijking: over het gehele afgelopen jaar werden 34 verdachten opgepakt en 64 inbraken opgelost.

Bel de politie!
De politie benadrukt dat het beveiligen van onder meer de bovenlichten noodzakelijk is. Bij inbraken in de afgelopen maanden is weer gebleken dat inbrekers zelfs via een raampje van 20 cm. binnen weten te dringen. Daarom is stangbeveiliging en goed hang- en sluitwerk essentieel. Meer weten over beveiliging? Bel dan met het Regionaal bureau Veiligheid en Preventie, telefoon 030-6938989. Tevens is ook medewerking van benadeelden en getuigen onontbeerlijk om tot aanhouding van onder andere inbrekers over te gaan. Als u informatie heeft die kunnen leiden naar verdachten, belt u het Woning Inbraken Team van het district Eemland noord, tel. 0900-8844. Ziet of hoort u dat er wordt ingebroken, bel dan 112.

Afronding onderzoek bedreiging

De politie van het district Eemland noord heeft een onderzoek naar bedreiging, belediging en openlijke geweldpleging tegen agenten afgerond. Aanleiding tot dit onderzoek was een voorval dat plaatsvond op 22 december op de Spuistraat in Bunschoten.

Naar aanleiding van overlastmeldingen door omwonenden, werden door twee agenten een groep van 12 tot 15 jongeren aangesproken op hun gedrag. Het verzoek om rustiger aan te doen leverde niets op en resulteerde alleen maar in beledigende opmerkingen. Door de agenten werd besloten om bekeuringen uit te schrijven. Een persoon, een 18-jarige inwoner van Bunschoten, gedroeg zich opstandig. Hij werd apart genomen. De groep drong zich daarna op bij de twee agenten, waardoor een agent met zijn wapenstok de jeugd op afstand wilde houden.

Pepperspray
Tussen de andere agent en de eerder apart gezette jongen ontstond een worsteling, waarbij met gebruik van pepperspray gedreigd werd. Doordat zijn collega echter de groep op afstand moest houden, zag de jongen kans weg te rennen en te ontkomen. Toen assistentie van andere politie-eenheden kwam aanrijden, verdween de groep.

Naar aanleiding van deze voor de agenten bedreigende situatie, werd besloten om onderzoek in te stellen naar jongeren uit deze groep. Dit resulteerde de afgelopen maanden in drie aanhoudingen. Naast de 18-jarige jongen, werden ook een 29- en 32-jarige jongen uit Bunschoten getraceerd. Het drietal moet zich voor de rechter verantwoorden voor hun gedrag. Het is niet gelukt om achter meer namen te komen. Indien dit alsnog bekend wordt, zullen ook zij worden aangehouden.

Gordelcontrole

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG De politie heeft op dinsdag 20 mei op de Bikkersweg een gordelcontrole gehouden.

De controle vond tussen 14.00 uur en 14.25 uur plaats. Ongeveer vijfentwintig voertuigen werden gecontroleerd en vijf bestuurders maakten geen gebruik van hun autogordel. Zij kregen een bekeuring van 40,-.