Waterschapsverkiezingen: De Stichtse Rijnlanden


583.000 stemgerechtigden ontvangen stempakket 21-5-2003

Vanaf 20 mei a.s. ontvangen ruim 583.000 inwoners in het gebied van De Stichtse Rijnlanden een stempakket voor de waterschapsverkiezingen in de brievenbus. In totaal versturen de zes waterschappen, die de verkiezingen gelijktijdig organiseren, 3.2 miljoen stempakketten. Met de verzending van de pakketten zijn de schriftelijke verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur begonnen.

Schriftelijke verkiezingen
Verkiezingen voor een waterschapsbestuur zijn schriftelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gemeenteraadsverkiezingen. Tussen 20 en 28 mei ontvangen de inwoners van 18 jaar en ouder per post een stempakket. In dit stempakket zitten een of meer stembiljetten met bijbehorende kandidatenboekjes. In het kandidatenboekje staan de kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld voor het bestuur. Met het invullen en terugsturen van het stembiljet kan iedereen invloed uitoefenen op de samenstelling van het nieuwe bestuur. Het is ook mogelijk de stembiljetten in te leveren op het kantoor van het waterschap. Tijdens kantooruren staat hiervoor een stembus in de hal van het kantoor.

Bekendmaking uitslag
Alle stembiljetten die op 12 juni om 12.00 uur zijn ontvangen tellen mee voor de uitslag. Tijdens een verkiezingscafé op 12 juni a.s. krijgen de kandidaten te horen of ze met ingang van september deel uitmaken van het nieuwe bestuur. Deze avond begint om 19.30 uur in het waterschapskantoor in Houten. Op 20 juni a.s. maakt het stembureau de definitieve uitslag bekend.

Zeggenschap afhankelijk van belangen
Wie belang heeft bij het werk van het waterschap, heeft ook zeggenschap in het bestuur. Deze belangen zijn onder te verdelen in vier categorieën: ingezetenen (inwoners van 18 jaar en ouder), gebouwd (eigenaren van woningen, appartementen etc.) ongebouwd (grondeigenaren) en bedrijfsgebouwd (bedrijven die verontreinigingsheffing betalen). Het is afhankelijk van het aantal belangen die iemand heeft, hoe vaak je een stem kunt uitbrengen.

Bijvoorbeeld een inwoner uit het beheersgebied, in het bezit van een eigen woning, ontvangt zowel een stembiljet voor de categorie ingezetenen als voor de categorie gebouwd. Hij kan voor beide categorieën zijn vertegenwoordiger kiezen in het bestuur.

Motivatie kandidaten op verkiezingswebsite
In totaal hebben 66 personen zich kandidaat gesteld. Op de speciale website, www.waterschapsverkiezingen.nl hebben de kandidaten een eigen pagina. Hier staat waar de kandidaten voor staan op het gebied van water. Stemgerechtigden kunnen op deze manier beter bepalen welke kandidaat hen aanspreekt. Deze informatie staat ook in het kandidatenboekje in het stempakket.

Informatie
Meer informatie over de verkiezingen is te verkrijgen via de gratis verkiezingstelefoon: 0800-9988776 en op deze website.
© 2003 Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden