Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Nieuwe site helpt ondernemers bij keuze betaalterminals May 21, 2003

De markt voor betaalterminals (automaten voor het afrekenen per PIN, chip of creditcard) is voor de meeste ondernemers niet erg inzichtelijk.

Dit blijkt uit onderzoek en signalen die bij de belangenbehartigers voor ondernemers (het PlatformDetailhandel.nl) binnenkomen. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) introduceert daarom een nieuwe site over betaalterminals voor elektronisch betalen: www.betaalterminal.nl. Het doel van deze website is het faciliteren van het verantwoord kiezen van een betaalterminal door de detaillist. Dit gebeurt door het aanbieden van een zo volledig mogelijk overzicht van het aanbod van gecertificeerde betaalautomaten en informatie over toekomstbestendigheid van de apparatuur aan detaillisten in Nederland. De informatie op de site komt tot stand in samenwerking met de leveranciers van betaalautomaten en Interpay (het bedrijf dat deze automaten in Nederland certificeert en de specificaties daarvoor opstelt).

Het aantal elektronische betalingen groeit nog steeds flink. Veel ondernemers hebben een betaalterminal, maar sommigen zijn inmiddels toe aan vervanging van de huidige terminal. Ook zijn er bedrijven die nu nog toetreden tot de wereld van elektronisch betalen. Bij de overgang op de euro ontstond er veel commotie onder ondernemers over betaalterminals. Een groot gedeelte van de betaalterminals moest toen vervangen worden. Ook apparaten die pas recent aangeschaft waren. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (te zamen het PlatformDetailhandel.nl) kregen destijds veel signalen van boosheid en onbegrip. De site moet er voor gaan zorgen dat ondernemers beter geïnformeerd zijn en een verantwoorde en toekomstgerichte keuze voor een betaalterminal kunnen maken.

De site geeft antwoord op onder meer de volgende vragen: Welke aanbieders leveren betaalterminals voor de betaalmogelijkheden die ik wil bieden?
Waar moet ik op letten bij de aanschaf?
Hoe vermijd ik dat een betaalterminal vervroegd moet worden afgeschreven door veranderingen in betaaltechnologie? Met welke kosten word ik geconfronteerd?

De site beperkt zich tot zogenoemde generieke terminals. Zeg maar, tot terminals die niet als onderdeel van een bedrijfsspecifieke kassa gekocht moeten worden. Verder zijn op de huidige site wat betreft zogenoemde chip-only apparaten alleen de terminals opgenomen van leveranciers die ook PIN-automaten leveren. Het is de bedoeling om de site in de toekomst verder uit te bouwen.