CDA

CDA
21-05-03
Balkenende: regeerakkoord is meer dan alleen cijfers Het regeerakkoord is meer dan alleen cijfers. Dat stelde CDA-leider Jan Peter Balkenende tijdens het plenair debat over het regeerakkoord, in de Tweede Kamer, op dinsdag 20 mei 2003. Dit akkoord is niet terug naar de politiek van voor 2002, aldus Balkenende.

De politiek heeft wel degelijk lessen geleerd. Debatten over integratie en veiligheid worden wel degelijk anders gevoerd (niet alles moet kunnen). Het meer durven loslaten van zaken door de overheid krijgt wel degelijk concreet gestalte.

Van "de andere aanpak", waar het CDA voor pleitte in mei 2002, is veel in dit akkoord terug te vinden, bijvoorbeeld op het gebied van inkomensbeleid, vraagsturing in zorg en onderwijs, waarden en normen, veiligheid, gezins- en familiebeleid en financiële soliditeit. Wat sindsdien wel fors is veranderd is, is de stijgende werkeloosheid, de afnemenende economische groet, de prangende pensioenlast, de slechtere concurrentiepositie, het achterblijven in kennis en innovatie met alle gevolgen van dien voor de arbeidsproductiviteit.

De lijstjes met faillisementen groeien. In de IT-sector worden de salarissen met 10, 30, zelfs 50 % gekort. Mensen komen in de problemen met hun vaste lasten. Jonge gezinnen verkeren in de wurggreep van hypotheek en kinderopvang. We hebben een jeugdwerkeloosheid van 10%.

Daarnaast hebben we kwaliteitsproblemen in het onderwijs, de zorg, en de veiligheid, aldus Balkenende. Er zijn files, bevolkingsgroepen leven langs elkaar heen, en er zijn verloederde wijken.

Wat op het bordje van de politiek ligt, is enorm en de tijd schrijdt voort. Structurele verbeteringen zijn nodig. Dat vraag om heldere en daarmee ook pijnlijke keuzes. De loonkosten moeten omlaag. Nederland is te duur

De kostenexplosie in de zorg moet worden beheerst. De overheid moet efficiënter en kleiner.

Er is een activerend arbeidsmarktbeleid nodig. De overheid doet wat betreft loonmatiging wat binnen haar verantwoordelijkheid ligt, maar de markt moet ook haar verantwoordelijkheid nemen. En de bonden zullen toch ook gericht zijn op behoud van de werkgelegenheid, aldus Jan Peter Balkenende.

Het effect van de pensioenpremies op de loonontwikkeling leidt tot niet te onderschatten problemen, ter hoogte van 10 miljard euro, volgens het CPB. We hebben geprofiteerd van lagere premies in het afgelopen jaar, maar willen de druk op de loonontwikkeling verminderen, dan moeten we dat doen door de pensioenen aan te pakken, aldus Jan Peter Balkenende.

Er moeten in de toekomst minder mensen aan de kant staan, en dat betekent dat er gezorgd moet worden voor werk en daar is het beoogde kabinetsbeleid ook op gericht. De werkeloosheid groeit nog steeds en er zijn teveel arbeidsongeschikten. We accepteren niet dat mensen levenslang op een uitkering zijn aangewezen, zei Balkenende. Als het anders kan, dan moet het anders.

Minder WAOers betekent uiteindelijk ook hogere uitkeringen. De herkeuring van WAOers is gericht op het aan het werk krijgen van mensen. We willen mensen niet afschrijven. Waar er minder geld te verdelen is, moet het terechtkomen bij de mensen die het hardst nodig hebben, stelde Jan Peter Balkenende. Waar gedeeltelijk arbeidsongeschikten zich niet hebben kunnen bijverzekeren, moet de overheid zorgen voor een publieke voorziening voor het deel dat ze arbeidsongeschikt zijn.

De hogere kosten in de zorg kunnen niet meer worden ontkend. Wie niet meteen weer in wachtlijsten terecht wil komen, moet andere keuzes maken. Het CDA wil inkomensbeleid via de belastingen voeren. Maar het eigen risico wat betreft zorg geldt straks voor iedereen en vergroot de eigen verantwoordelijkheid. De verkleining van het ziekenfondspakket betreft zaken die mensen aanvullend kunnen verzekeren (maar de tandarts - voor kinderen - blijft deel uit maken van het pakket en niet alle behandelingen van de fysiotherapeut verdwijnen uit het pakket) Het kabinet zal dat nog nader (moeten) uitwerken.

De voorgestelde maatregelen zijn niet allemaal pijnloos, maar wel nodig, omdat anders de rekening nog groter en duurder is, aldus Jan Peter Balkenende. Hij verwacht dat er veel zal moeten worden geïnvesteerd om de maatregelen duidelijk te maken, misverstanden weg te nemen en mensen te overtuigen van het doel van het kabinet.