CDA

CDA
21-05-03
Kamer debatteerde met informateurs over regeerakkoord Tijdens het debat is namens de CDA-fractie is het woord gevoerd door fractievoorzitter Jan Peter Balkenende. In zijn bijdrage heeft Balkenende veel aandacht besteed aan de zienswijze van het CDA voor het oplossen van de maatschappelijke problemen, zoals die hun neerslag hebben gevonden in het hoofdlijnenakkoord met VVD en D66.

Dinsdag 20 mei heeft de Tweede Kamer in een debat van gedachten gewisseld met de informateurs Hoekstra en Korthals Altes over het hoofdlijnenakkoord dat eind vorige week is overeengekomen tussen de onderhandelaars van CDA, VVD en D66. De overeenstemming die tussen de drie partijen is bereikt vormt de basis van waaruit het nieuwe kabinet de komende vier jaar vorm zal geven aan het beleid. Een beleid dat als gevolg van de huidige economische situatie niet gevrijwaard is van pijnlijke beslissingen, maar waarbij de lasten naar draagkracht zijn verdeeld. De breedste schouders dragen de zwaarste lasten.

Ik ben trots dat we dit pakket hebben. Het is alleszins verdedigbaar, aldus Balkenende over de gemaakte afspraken voor de herziening van de WAO.

De hoofddoelstelling van de gemaakte afspraken is dat het stelsel van de WAO moet worden herzien om ook in de toekomst betaalbaar te blijven, terwijl tegelijkertijd de mensen die (gedeeltelijk) kunnen werken ook echt de kans wordt geboden om aan de slag te gaan.

Voor bestaande gevallen in de WAO verandert er niets. Wel zullen alle WAOers opnieuw gekeurd worden volgens de huidige criteria. De herkeuring van bestaande WAO-ers is een normaal gebruik binnen de WAO. Hier doet zich thans een extra mogelijkheid voor. Door gebruik te maken van de inzet van de vrijgevallen capaciteit van de keuringsartsen als gevolg van de invoering van het tweede jaar loondoorbetaling. Doel is om werknemers versneld te herkeuren. Daarbij moet het accent liggen op dat wat mensen nog wel kunnen of kunnen leren om weer geheel of gedeeltelijk de eigen boterham te kunnen verdienen. Het nieuwe kabinet wil deze mensen een ander en beter perspectief bieden dan uitzichtloos jarenlang tot hun 65^e in een WAO uitkering gevangen te blijven.

In de toekomst zal de WAO voor nieuwe gevallen hervormd worden overeenkomstig het SER-advies. Dat betekent dat mensen niet na één jaar maar pas na twee jaar in de WAO komen als ze volledig arbeidsongeschikt zijn. Er komt een verzekering voor gedeeltelijk duurzame arbeidsongeschiktheid. Doel is om werkgevers en werknemers gedurende die twee jaar samen te laten werken aan herstel en zoveel mogelijk hervatten van werkzaamheden. Het CDA wil dat niemand aan de zijlijn komt te staan.