Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 21 mei 2003

Rode Kruis vraagt aandacht voor het leed van de ouders van vermiste kinderen.

Het Nederlandse Rode Kruis (NRK) wil op de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen, zondag 25 mei, aandacht vragen voor het leed van de ouders, broers en zusjes van vermiste kinderen.

Overal ter wereld raken kinderen vermist. In oorlogen, maar ook gewoon in Nederland. Kinderontvoering is in Nederland de meest voorkomende vorm van vermissing van kinderen op dit moment.

De zaken duren vaak heel lang, maanden tot jaren, waarbij er veelal weinig tot geen uitzicht op een oplossing is. Intussen worden de kinderen hiervan het slachtoffer, maar ook hun ouders, broers en zusjes. Ouders die aankloppen bij de daarvoor bestemde instanties, zoals de Centrale Autoriteit van het Ministerie van Justitie, geven aan dat het probleem wel wordt erkend, maar dat behalve het verstrekken van een folder over het onderwerp weinig tot niets kan worden gedaan om tot een oplossing te komen. Wanneer het zoeken door officiële instanties ophoudt, begint het leed voor de ouders, broers en zusjes pas echt &.

Bijvoorbeeld vader Martens en zijn twee zonen uit Venray hebben al sinds 10 mei 2002 geen contact meer gehad met hun kleine zusje Virginia die is meegenomen door zijn ex-vrouw naar Amerika. Ik weet dat ze in Amerika is, maar ik heb geen idee hoe het met haar is. Ik kan haar niet eens een kaartje sturen op haar verjaardag" .

Hulporganisaties als het Meldpunt Vermisten van het Rode Kruis zijn er voor ouders van vermiste kinderen en geven de betrokken ouders en andere familieleden advies en emotionele steun en helpen ze gedurende de gehele periode heen.

Daarom voert het Meldpunt Vermisten van het Rode Kruis samen met Tros Vermist actie en roept de bevolking massaal op om solidair te zijn met de vermiste kinderen maar ook met hun ouders, broers en zusjes overal ter wereld en op zondag 25 mei een vergeet-mij-niet-speldje te dragen. Op zaterdag zijn in alle Free Record Shops de speldjes te krijgen en op zondag worden door jongeren van de Rode Kruis Promoteams de vergeet-mij-niet-speldjes uitgedeeld in pretpark Sixflags Holland bij Lelystad, Madurodam in Scheveningen, het Dunya Festival in Rotterdam en het Virusfestival in Eindhoven.

Vergeet hen niet!