NEPROFARM

Zelfzorg moet meetellen in eigen risico in de gezondheidszorg

PERSBERICHT


Huizen, 21 mei 2003
Neprofarm bepleit dat de uitgaven van de consument aan zelfzorg mee moeten tellen in het eigen risico van 200 Euro dat de nieuwe regering in de gezondheidszorg wil invoeren. Als mensen zelf moeten betalen, moeten zij ook zelf kunnen beslissen aan welke zorg. Bovendien maakt het meetellen van zelfzorg de eigen risico maatregel veel effectiever en voorkomt dat die maatregel averechts gaat werken.

CDA, VVD en D66 hebben in het Regeerakkoord afgesproken om in de gezondheidszorg een eigen risico in te voeren van 200 Euro per persoon per jaar. Dat moet niet alleen leiden tot een besparing op de kosten van 1 miljard euro per jaar, maar moet mensen ook bewuster gebruik laten maken van de zorgvoorzieningen.
Als mensen zelf moeten betalen, moeten ze ook zelf kunnen beslissen en moet hun keuze gerespecteerd worden. Uitgaven aan zelfzorggeneesmiddelen, homeopathie en antroposofie moeten daarom meetellen in het eigen risico. Dat bepleit Neprofarm, de vereniging van leveranciers van zelfzorgproducten, in een brief aan de drie regeringspartijen.
Behalve dat de invulling van het eigen risico de eigen verantwoordelijkheid van de burger moet zijn, kan het mee laten tellen van de zelfzorg-uitgaven ook helpen voorkomen dat de eigen risico maatregel averechts gaat werken. Het is namelijk niet ondenkbaar dat mensen bij behoefte aan zorg kiezen voor datgene dat in ieder geval meetelt voor het eigen risico dat men moet betalen. Als alleen de kosten die verband houden met professionele hulp meetellen bij het eigen risico, dan is er voor hen die eerst kiezen voor zelfzorg in feite sprake van dubbel betalen, wanneer men in tweede instantie toch professionele medische hulp nodig heeft. Gewenst gedrag wordt dan bestraft.
Als zelfzorg wel meetelt geldt dat niet en zolang men nog niet de 200 Euro aan zorguitgaven heeft bereikt, heeft de consument er zelf belang bij om de goedkoopste zorgoplossing te vinden. Vaak is dat zelfzorg: zelfzorggeneesmiddelen zijn meestal goedkoper dan receptgeneesmiddelen en de kosten van een doktersconsult worden in ieder geval uitgespaard. En bij apotheker en drogist kan men ook advies krijgen bij het kiezen voor het juiste zelfzorggeneesmiddel. Het laten meetellen van de zelfzorg-uitgaven in het eigen risico in de gezondheidszorg maakt de eigen risico maatregel effectiever doordat het gewenst gedrag van de burger stimuleert: zelfzorg waar mogelijk en professionele zorg waar nodig.

In 2002 bedroegen de uitgaven aan zelfzorgproducten 519,8 miljoen euro. Ongeveer de helft daarvan betreft zelfzorggeneesmiddelen, de andere helft vitaminepreparaten en overige (voedings)supplementen. De uitgaven aan zelfzorggeneesmiddelen komen daarmee gemiddeld op circa 16 Euro per persoon per jaar. Die uitgaven laten meetellen in de 200 Euro eigen risico in de gezondheidzorg is een spierinkje uitwerpen om een kabeljauw te vangen.


---

-