Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Mededelingen onderzoek stabilisatiemacht Irak

21-05-2003

Ten aanzien van het onderzoek naar de wenselijkheid en de haalbaarheid van deelneming aan de stabilisatiemacht in Irak, waarover u op 11 april jl. werd geïnformeerd, deel ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, het volgende mede.

Gelet op zijn demissionaire status, de voortgang in de formatiebesprekingen en het feit dat het onderzoek naar de wenselijkheid en de haalbaarheid nog niet is voltooid, heeft het huidige kabinet besloten de besluitvorming over deelneming aan de stabilisatiemacht in Irak aan het volgende kabinet te laten. De Staten-Generaal zullen door het volgende kabinet worden geïnformeerd over een besluit al dan niet deel te nemen, overeenkomstig artikel 100 van de Grondwet.

Ten behoeve van zo zorgvuldig mogelijke politieke besluitvorming door het volgende kabinet zal een militair verkenningsteam Irak bezoeken. Dit meer uitgebreide verkenningsteam zal, ter aanvulling op de algemene bevindingen van het eerder uitgezonden inventarisatieteam, gericht onderzoek doen naar specifieke aspecten die relevant zijn voor een goede afweging van alle aandachtspunten van het Toetsingskader. Het bezoek van het team loopt dus op geen enkele wijze vooruit op de besluitvorming.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Nieuws