Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
21 mei 2003

In nieuw e-Research Magazine UM
"Computer is kunstkenner over aantal jaren de baas"

Ze scannen vele schilderijen van Van Gogh. Vervolgens slaat de computer alle pixels van een schildering op en analyseert hij nauwgezet kleine delen van het schilderij. De computer bekijkt de schildering in zekere zin op dezelfde manier als onze hersenen. Essentieel voor de herkenning is de textuur, de lokale structuur, van een schilderij. In feite is de computer op zoek naar de persoonlijke vingerafdruk van Van Gogh, zoals die tot uiting komt in zijn penseelstreek. De hoogleraren Informatica en Kunstmatige Intelligentie prof.dr. Jaap van den Herik en prof.dr. Eric Postma, beiden verbonden aan de Universiteit Maastricht, zijn ervan overtuigd dat de computer daarin slaagt. Sterker nog: volgens de onderzoekers is de computer over enkele jaren de kunstkenner de baas.

Het onderzoek van Van den Herik en Postma naar de penseelstreek van Van Gogh wordt beschreven in het e-Research Magazine, het nieuwe on-line onderzoeksmagazine van de Universiteit Maastricht (UM) op www.unimaas.nl/researchmagazine. De UM doet in het e-Research Magazine verslag van interessante onderzoeksresultaten, zowel in het Nederlands als Engels. Dat gebeurt binnen zes thema's: geld, samenleving, cultuur, geest, lichaam en technologie. Het e-Research Magazine wordt periodiek ge-update. Voor de wetenschappers van de UM biedt het e-Research Magazine een bijdetijds platform om het eigen onderzoek over het voetlicht te brengen. De kwaliteit van het Maastrichtse thematische en multidisciplinaire onderzoek wordt in visitatierapporten doorgaans hoog beoordeeld.

Het e-Research Magazine wordt vanmiddag gelanceerd door bestuursvoorzitter Jo Ritzen van de UM tijdens de opening van de nieuwe Universiteitsbibliotheek en kantoren aan de Grote Looiersstraat 17 in Maastricht.

Naast het onderzoek naar de computer als kunstkenner staat in het eerste e-Resaerch Magazine ook een artikel over de slijtage van het menselijke brein. Die begint al na het dertigste. Prof.dr. Jelle Jolles, hoogleraar in de Neuropsychologie en Psychobiologie in Maastricht, probeert samen met collega's de onderliggende mechanismes van optredende cognitieve stoornissen te analyseren. Zijn onderzoeksprogramma heet 'Hersenen, cognitieve ontwikkeling en veroudering'. Binnen dit onderzoek wordt veel werk verzet rond het thema 'Succesvol ouder worden'. "De hersenen zijn plastisch. Wanneer je er nauwelijks iets mee doet, denken ze bij wijze van spreken: 'laat dan maar', vertelt Jolles. "Binnen de neurowetenschap bestaan sterke aanwijzingen voor: 'use it or lose it'." Kijk voor het volledige artikel op www.unimaas.nl/researchmagazine

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via 043 388 2044. Mailto:pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl.