Gemeente Amsterdam

Meer conducteurs in tram
21 mei 2003 - Lisa Neves Gonçalves

Het college van B&W heeft besloten dat er een vaste conducteur komt op tramlijn1. Tramlijn 1 naar Osdorp staat bekend als een onveilige lijn en daarom vindt het college het raadzaam om de conducteurs in te zetten op lijnen waar ze gezien de veiligheid en de wensen van de passagiers het meest noodzakelijk zijn.

In het derde kwartaal van 2003 zullen nu op alle tramlijnen in Amsterdam, behalve de lijnen 5, 16 en 24, conducteurs aanwezig zijn.

Wethouder Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur): "Het liefst zien we op alle lijnen conducteurs, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. Op de lijnen zonder conducteur zal de steekproefsgewijze kaartcontrole worden geïntensiveerd."

De 290 Amsterdamse conducteurs die werken via de Instroom/Doorstroom (I/D)-regeling krijgen een reguliere baan. Het college wil hiervoor circa 5,6 miljoen euro vrijmaken. Deze maatregel is volgens het college nodig, omdat Amsterdam - gezien het huidige kabinetsbeleid - waarschijnlijk moet bezuinigen op het aantal I/D-banen. Het college vindt het van groot belang dat het huidige aantal conducteurs in Amsterdam gehandhaafd blijft, omdat conducteurs voor een zeer belangrijk deel bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer en aan het tegengaan van zwartrijden. Wethouder Van der Horst: "Ik ben blij voor de 290 conducteurs die nu zekerheid hebben over hun baan. Het is ook goed nieuws voor de reiziger omdat conducteurs voor een zeer belangrijk deel bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer en aan het tegengaan van zwartrijden."

De stimuleringspremie van het Rijk voor het regulier maken van I/D-banen (per I/Der EUR 17.000) zal worden ingezet voor de verbetering van het openbaar vervoer.

© Gemeente Amsterdam