Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

transtec ondersteunt Open Source e-mail-beveiligingssysteem van Universiteit van Southampton

Tübingen / Nijmegen, 21 mei 2003 -- De Duitse IT-producent transtec AG - met ttec Computers B.V. als Nederlandse dochteronderneming - ondersteunt de ontwikkeling en het testtraject van het Open Source e-mailbeveiligingssysteem van de Universiteit van Southampton (UK), MailScanner genaamd. Met de door transtec geleverde transtec workgroup 2600 server met duale processor kon de faculteit 'Electronics and Computer Science' haar anti-virus en anti-spam filteringsproduct testen. De test toonde aan dat MailScanner meer dan een miljoen e-mails per dag kan scannen en robuust genoeg is voor gebruik in grotere organisaties.

MailScanner is drie jaar geleden ontwikkeld op een transtec werkstation en is sindsdien snel overgenomen binnen de Linux-gemeenschap. Momenteel heeft het systeem wereldwijd 50 miljoen gebruikers, op meer dan 20.000 sites. Steeds meer universiteiten en overheidsinstellingen maken gebruik van MailScanner.

"Als onderwijsinstelling hadden we onvoldoende geld om apparatuur aan te schaffen waarmee we de volledige capaciteit van MailScanner konden testen. transtec is al drie jaar onze hoofdleverancier van PC's en servers. Het feit dat zij hun transtec server wilden uitlenen is voor ons van grote waarde geweest. Hierdoor hebben we namelijk kunnen bewijzen dat MailScanner ook geschikt is voor gebruik in grotere organisaties", zegt Julian Field, ontwikkelaar van MailScanner en manager Teaching Systems van de faculteit Electronics and Computer Science van de Universiteit van Southampton.

Men is begonnen met de ontwikkeling van MailScanner toen de Universiteit van Southampton op zoek ging naar een geschikt
e-mailbeveiligingssysteem. In plaats van een duur commercieel product aan te schaffen besloot Julian Field om intern een product te ontwikkelen gebaseerd op Linux. De universiteit gebruikt MailScanner nu meer dan twee jaar voor het filteren van 100.000 berichten per dag en bespaart hiermee alleen al aan commerciële anti-virussoftware ruim 99.000,- Euro per jaar.

"Onderwijs is een belangrijke sector voor transtec en de Universiteit van Southampton is al jaren een gewaardeerde klant. Voor onderwijsinstellingen met beperkte financiële middelen zijn Open Source oplossingen van groot belang. We zijn daarom blij dat we de verdere ontwikkeling van MailScanner kunnen ondersteunen", zegt Syd Cochrane, Country Manager Verenigd Koninkrijk en Ierland voor transtec.

Over MailScanner
MailScanner is een zeer gerespecteerd Open Source e-mailbeveiligings-systeem, met meer gebruikers dan AOL en Hotmail bij elkaar. Per dag verwerkt het systeem 500 miljoen e-mailberichten, verwijdert het 2 miljoen virussen en identificeert het 75 miljoen spam-berichten. MailScanner wordt wereldwijd gebruikt op 20.000 sites en beschermt belangrijke overheidsinstellingen, commerciële bedrijven en onderwijsinstellingen. Het wordt een standaardtoepassing van veel ISP's, omdat virus- en spambeveiliging momenteel essentieel zijn voor veel gebruikers.

MailScanner scant alle e-mail op virussen en spam en neemt zwakke punten in de beveiliging weg. Het is niet verbonden aan een bepaalde virusscanner maar kan worden gecombineerd met 14 verschillende virusscanners, zodat sites de 'best of breed' virusscanner kunnen kiezen. Omdat het een Open Source systeem is kunnen sitebeheerders de integriteit van het systeem controleren. Het speelt een belangrijke rol in de beveiliging van een netwerk en moet daarom zeer betrouwbaar zijn. De enige manier om het vereiste betrouwbaarheidsniveau te bereiken is met Open Source, hoewel commerciële leveranciers vooralsnog niet bereid zijn daarin mee te gaan. MailScanner is ontwikkeld door de toonaangevende Electronics and Computer Science faculteit van de Universiteit van Southampton en wordt gratis verspreid onder de GNU Public licentie.

Over ttec Computers B.V.
ttec Computers B.V. is de Nederlandse dochteronderneming van transtec AG. Het Duitse beursgenoteerde transtec AG levert op maat gemaakte IT-systemen, computer- en storage-oplossingen, netwerk- en randappa-ratuur. De organisatie is sinds 1980 actief op de markt en richt zich op de business-to-business sector. Het hoofdkantoor is gevestigd in T?bingen, Duitsland, en er zijn vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk. Alle producten kunnen via het internet geconfigureerd en besteld worden. Bij transtec AG zijn in to-taal 230 medewerkers werkzaam en de omzet in 2002 bedroeg circa 116 miljoen Euro.



Ingezonden persbericht