Gemeente Ede

Parkeergarage Markt is haalbaar

De realisatie en exploitatie van de parkeergarage Markt in Ede is haalbaar. Dit blijkt uit de onderhandelingen die de gemeente voerde met de VOF Hof van Gelderland. De nieuwe ondergrondse parkeergarage Markt zal ongeveer 450 parkeerplaatsen tellen. Boven de parkeergarage worden winkels en appartementen gebouwd door VOF Hof van Gelderland op de plaats van het gelijknamige winkelcentrum dat gesloopt wordt. Het is de bedoeling dat de parkeergarage en de winkels in het najaar van 2005 geopend worden.

De definitieve aanbiedingen van de VOF Hof van Gelderland en Q Park moeten nog door hun raden van bestuur worden goedgekeurd. Ook moet de gemeenteraad nog definitief instemmen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de voorgestelde tarieven in de nieuwe nota parkeerbeleid, wordt de realisatieovereenkomst met de VOF Hof van Gelderland en de concessieovereenkomst met Q Park nader uitgewerkt.

Parkeerbeleid
Het parkeerbeleid in Ede is enkele jaren geleden voor het laatst geactualiseerd. In de nota Kaders voor actualisatie parkeerbeleid in Ede-Centrum wordt op nieuwe ontwikkelingen ingegaan. De gemeente streeft ernaar de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren door zo veel mogelijk blik van de weg te halen. Parkeren in (ondergrondse) parkeergarages heeft de voorkeur boven parkeren op straat. De gemeente wil ook het parkeren in de omliggende straten van het centrum terugdringen, zodat de bewoners minder parkeeroverlast krijgen. Daarnaast wordt gestreefd naar een systeem waarbinnen de kosten in evenwicht zijn met de opbrengsten.
De parkeersituatie in Ede-Centrum en omliggende straten zal veranderen. Op dit moment parkeren veel automobilisten die een bestemming hebben in het centrum, nog in de straten rondom het centrum, de zogenaamde centrumschil. In deze straten hoeven zij in tegenstelling tot de parkeerplaatsen in het centrum - niet te betalen. Om deze parkeeroverlast te beperken, wordt voorgesteld een vergunninghouderzone in te voeren. De bewoners van de centrumschil krijgen een vergunning en er komt een regeling voor bezoekers. Daarnaast komen er betaalde abonnementen voor werkers in het centrum.

Parkeertarieven
Om een financieel gezond systeem te waarborgen stijgt het parkeertarief op straat. De gemeenteraad krijgt een voorstel voorgelegd om de tarieven de komende tien jaar geleidelijk te laten stijgen. Op dit moment is het parkeertarief EUR 0,80 per uur. Voor 2004 wordt dit EUR 0,90 per uur en voor 2005 een bedrag van EUR 1,00 per uur. De voorgestelde tarieven zijn in verhouding tot vergelijkbare gemeenten niet hoog. Voor de jaren daarna zal de gemeenteraad per twee jaar de tarieven vaststellen.
Het college stelt voor om de realisatie van de parkeergarage en het parkeerbeleid te bespreken in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening van 10 juni. Hiervoor worden ook de leden van de commissie Beheer en Fysieke Omgeving uitgenodigd. Ook wordt de Stichting Parkeren Ede Centrum om advies gevraagd over het parkeerbeleid. Vervolgens bespreekt de raad deze onderwerpen in de vergadering van 3 juli.Daarmee is fase 1 van de actualisatie van de parkeernota voltooid. Fase 2 (parkeren buiten Ede-Centrum) wordt daarna uitgewerkt. Naar verwachting wordt fase 2 eind 2003 aan het college aangeboden.