Gemeente Ede

Plannenmakerij voor Lunteren in cruciaal stadium

Een centrum zonder doorgaand autoverkeer en met een dorpse uitstraling. Het Nieuwe erf als de huiskamer van Lunteren en een groen ingericht Kerkplein met een beter zicht op de kerk. Een ontsluitingsweg langs de rand van het dorp om all wijken te ontsluiten. Dat zijn enkele belangrijke onderdelen van de plannen van de gemeente Ede voor Lunteren. Het woord is, wat de gemeente betreft, nu aan de Lunteranen om te zeggen wat zij er van vinden.

Centrumplannen
Het centrum van Lunteren staat de komende jaren volop in de aandacht. Om de kwaliteit en leefbaarheid te verhogen, heeft de gemeente een Beeldkwaliteitsplan en een Streefbeeld/Ontwikkelingsvisie opgesteld. De beide plannen zijn in samenhang opgesteld en bieden kaders en uitgangspunten om inhoud te geven aan de herinrichting van het hart van het centrum. Door de beoogde afsluiting van de Dorpsstraat ontstaan kansen een impuls aan het centrum te geven. Het Streefbeeld geeft vooral een sfeerimpressie (keuzes zijn nog niet gemaakt) en er zijn voor de wegen in en direct naar het centrumgebied nieuwe wegprofielen getekend.
Het beeldkwaliteitsplan voorziet in uitgangspunten en richtlijnen die straks zullen worden vertaald in een nieuw bestemmingsplan voor het centrum. Het plan besteed onder andere aandacht aan de gewenste stedenbouwkundige structuur, de architectuur, het reclamebeleid en de groenstructuur.

Financiën
De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld voor herinrichting van de Dorspstraat en het Nieuwe Erf. Ook voor het realiseren van de ontsluitingsweg en diverse andere verkeersmaatregelen is is geld beschikbaar. Om alle plannen voor Lunteren te kunnen realiseren is nog een aanvullend bedrag van 1,3 miljoen Euro nodig. Dit bedrag kan gedeeltelijk binnen het project zelf opgebracht worden door het ontwikkelen van projecten. Daarnaast is de gemeente nog op zoek naar externe financieringsbronnen.

Inloop en inspraak
Voordat de plannen worden vastgesteld is er een ruime mogelijkheid voor het geven van een reactie op de plannen. Vanaf 26 mei tot en met 13 juni zijn de plannen te bekijken in de centrale hal van de Rabobank aan de Dorpsstraat in Lunteren en kan een reactie gegeven worden. Op 28 mei zal tijdens de vergadering van de Dorpsraad in het Westhoffhuis een toelichting worden gegeven op de plannen. Daarnaast wordt op 3 en 11 juni een inloopbijeenkomst in het Westhoffhuis (van 15.00 uur tot 17.30 uur en van 19.00 uur tot 21.00 uur)gehouden. Na afloop van deze periode zal het college van burgemeester en wethouder een besluit nemen.