Gemeente Ede

Gemeentelijke regels geen belemmering voor rouwverwerking

De gemeente Ede heeft onderzocht of de regels die zij stelt voor begraven belemmerend zijn voor de rouwverwerking van nabestaanden. De gemeente heeft bij het onderzoek begrafenisondernemers, steenhouwers, zielzorgers en nabestaanden betrokken. Het rapport beschrijft de aanpak en resultaten van het onderzoek. De hoofdconclusie is dat de regelgeving en de wijze waarop de gemeente de regels uitvoert op zich geen belemmering vormen voor een individuele manier van rouwverwerking. Uit het onderzoek komt een aantal aanbevelingen voort die de gemeente binnenkort zal uitvoeren.

Aanleiding
De CDA fractie stelde vorig jaar over dit onderwerp raadsvragen aan het college van burgemeester en wethouders. Men vroeg zich af of de gemeentelijke regels nabestaanden beperken in de manier waarop zij een persoonlijke invulling willen geven aan hun manier van rouwverwerking. Met andere woorden: is de gemeente te streng?

Regelgeving
De gemeente stelt regels voor graftekens. Denk hierbij aan maatvoering, materiaalgebruik, vormgeving en dergelijke. Wat materiaal betreft is de enige eis van de gemeente: duurzaamheid. Of men dan kiest voor graniet, marmer of kunststof is aan de nabestaanden zelf. De maat voor graftekens hangt vooral af van het soort graf. Voor het meest gebruikelijke graf geldt, dat een liggende steen maximaal 1 meter breed en 1,75 meter lang en een staande steen niet groter dan 1 bij 1 meter mag zijn. Voor bijvoorbeeld keldergraven en kindergraven gelden ander maten. Wie voor een bijzondere vormgeving kiest, heeft de mogelijkheid een vergunning voor een monument te krijgen.

Onderzoeksopzet
De gemeentelijke afdeling Onderzoek, Ontwikkeling & Statistiek heeft het onderzoek opgezet en uitgevoerd. In het kader van dit onderzoek heeft een professionele interviewster gesprekken afgenomen bij begrafenisondernemers, steenhouwers, zielzorgers en nabestaanden. In de voorbereidingsfase zijn ook gesprekken gevoerd met medewerkers van de begraafplaatsen en de gemeentelijke gravenadministratie. De resultaten van het onderzoek staan beschreven in een rapport.

Conclusies
Begrafenisondernemers en steenhouwers kennen de gemeentelijke regels goed en waarderen de duidelijkheid. Nabestaanden zijn over het algemeen niet goed op de hoogte van de regels. Deze groep is overigens te spreken over de openstelling (24 uur), het aanzicht en het onderhoud van de begraafplaatsen. De regelgeving en de wijze waarop de gemeente de regels uitvoert, vormen op zich geen belemmering voor een individuele manier van rouwverwerking. De regelgeving biedt alle ruimte voor het invullen van persoonlijke wensen. Zielzorgers en nabestaanden vinden wel dat de regels soms soepeler moeten worden gehanteerd.

Aanbevelingen
Het onderzoek heeft geleid tot elf aanbevelingen. Het college neemt deze bijna allemaal over. Dit betekent dat de gemeente:
* langere liggende stenen zal toestaan (2 meter in plaats van 1,75 meter).
De gemeente moet daarvoor een regeling aanpassen en bij de aanleg erop toezien dat geen rafelige rijen ontstaan. De gemeente wil liever geen langere en kortere stenen door elkaar.
* naambordjes bij de graven zal plaatsvinden tot het moment waarop de eigenlijke grafbedekking er op komt.

* de bestaande brochure over begraven zal aanvullen met informatie over graftekens. Verder zal de gemeente de brochure ruimer verspreiden en publiceren op de website.