Gemeente Ede

nummer 131 / Ede, 20 mei 2003

Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede werpt resultaten af

Het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (SOE) nadert zijn voltooiing. De 22 projecten zijn in een vergevorderd stadium van uitvoering. Dat blijkt uit de jaarlijkse voortgangsrapportage die door het college is vastgesteld. Dat het programma ook tot resultaten leiden blijkt onder andere uit de gemeente enquete 2003: De waardering voor veiligheid, bereikbaarheid, sfeer, winkelaanbod en parkeervoorzieningen in Ede Centrum aanmerkelijk te zijn toegenomen

Het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede is in 2001 van start gegaan.

De voortgangsrapportage, die binnenkort aan de gemeenteraad wordt aangeboden, laat zien dat de gelden van zowel gemeente als provincie goed en nagenoeg volledig zijn besteed. Circa 80% van de beschikbare middelen is nu weggezet.

Toekomst

De acht Gelderse steden die deelnemen aan het Gelders Stedelijke Ontwikkelingsbeleid, hebben de provincie al geruime tijd terug gevraagd het niet bij een eerste periode te laten.

Het GSO - en daarmee het SOE - loopt immers af op 1 januari 2004. Er is alle aanleiding om met de stedelijke ontwikkeling door te gaan. De steden zijn nog maar net op stoom gekomen en willen, met financiële steun van de provincie, ook na 1 januari doorgaan met de uitvoering van projecten die de stad nog leefbaarder, nog veiliger en nog vitaler maken.

De provincie heeft inmiddels bekend gemaakt, dat vanaf 2005 weer een nieuwe GSO periode aanbreekt en de acht gemeenten samen een bedrag van EUR 65 miljoen tegemoet kunnen zien. Natuurlijk moeten de steden dan wel laten zien wat er de eerste periode concreet is gebeurd en in gang gezet. Heel benieuwd is de provincie met name naar de effecten van al die activiteiten. Wat wordt de burger van de steden er beter van?

Ook zal iedere gemeente weer een nieuw programma moeten opstellen. Ede begint daar in het najaar van 2003 mee.

Het college heeft ook aantal besluiten genomen die er toe moeten leiden dat de stedelijke ontwikkeling niet stagneert. De provincie gaat er namelijk van uit dat 2004 een overgangsjaar wordt en dat gemeenten in dat jaar hun huidige projecten kunnen afronden. Omdat Ede echter zo goed op koers ligt met de uitvoering van het programma kan 2004 niet alleen maar een "rustig" overgangsjaar zijn. Daarom is een aantal nieuwe projecten in beeld gebracht die op korte termijn aan de provincie worden aangeboden. Voor een deel gaat het hier ook om bestaande projecten die nu in ander stadium van uitvoering zijn gekomen waarvoor weer aanvullende middelen nodig zijn, bijvoorbeeld Veldhuizen A, Voorzieningencluster "het nieuwe landgoed" en Uitvindersbuurt. Maar ook de ontwikkeling van de Spoorzone, het project de Bospoort en het centrum van Lunteren verdienen alle aandacht.

Daarnaast stelt het college de raad voor om 2004 te gebruiken om een aantal bestaande projecten een zogenaamde doorstart te geven. Projecten die het verdienen om nog een extra jaar door te gaan met aanvullende middelen. Voorbeelden: sportbuurtwerk, de Brede school, Centrummanagement, bewonersparticipatie Veldhuizen.