De Unie


ABN AMRO: CAO overleg opgeschort

21 mei 2003 - Na een vruchteloze onderhandelingsdag hebben partijen op 20 mei jongstleden geconcludeerd dat niets anders restte dan het CAO-overleg op te schorten.

Bonden hebben vanaf de start van dit overleg aangegeven dat zij beduidend meer tijd nodig hebben dan de geplande periode voor dat overleg (die in feite eindigt op 28 mei aanstaande). Met name de pensioendiscussie is immers een zaak, die in de volle breedte én intensief gevoerd dient te worden met de leden.

Bonden hebben tegelijkertijd steeds aangegeven dat de wijze waarop die discussie gevoerd kan worden, voor een belangrijk deel zal afhangen van het vertrouwen dat de leden verder kunnen hebben in de bereidheid van werkgever om op arbeidsvoorwaardengebied een goede CAO in stand te willen houden.
Die bereidheid is moeilijk af te lezen uit het aantal en de inhoud van alle voorstellen die werkgever op pensioengebied doet, en ook niet uit zijn overige CAO-voorstellen.

Bonden hebben geprobeerd die bereidheid dan tenminste te vinden in een beperkt pakket van zaken dat zo spoedig mogelijk tot afspraken zou moeten leiden. Daarom hebben bonden in een uiterste poging om op dit moment tenminste iets te kunnen regelen, het volgende bod op tafel gelegd:
een geringe loonontwikkeling van 1,25 % per 1 augustus aanstaande; het weer tot leven laten komen van de compensatieregeling bij aanvaarding externe werkgever á la Kompas,
onder de gelijktijdige afspraak dat alle andere onderwerpen en dossiers, ook de vertaling van de resterende 1,25 %, aangehouden worden totdat de discussie over pensioenen plaats kan vinden, met andere woorden: tot na die ledenraadpleging.

Ook zon beperkt pakket is voor uw werkgever tot heden onbespreekbaar gebleken.

Met deze stand van zaken, waarbij bonden tot het uiterste gegaan zijn, rest niets anders dan het overleg op te schorten. Wij constateren daarbij namelijk dat wij geen mandaat van onze leden hebben om over een nóg minimaler pakket afspraken te kunnen maken, en ook geen mandaat van onze leden hebben de pensioendiscussie te kunnen voeren zonder overleg met hen.

De volgende overlegronde was op 28 mei a.s. gepland. Bonden voorzien echter dat met deze stand van zaken geen reëel overleg te verwachten is, en zullen deze dag daarom gebruiken om met bestuurders en CAO-commissies van de gezamenlijke bonden de procedures en de inhoud voor te bereiden van de ledenraadpleging die wij nodig achten. Wij zullen u daarover zo snel mogelijk berichten. Gezien de naderende zomervakantieperiode verwachten we echter niet dat we die feitelijke ledenraadpleging eerder afgerond kunnen hebben dan eind augustus. Pas daarna zal het CAO-overleg op een in onze ogen zinnige manier hervat kunnen worden.

Wij zijn niet gelukkig met deze stand van zaken, maar wij gaan ervan uit dat u onze opstelling deelt, en dat het in het belang van allen is (werkenden en gepensioneerden) om op de boven aangegeven wijze verder te werken.

Met vriendelijke groet,

Daan Leeman
Bestuurder

* Intropagina ABN AMRO

woensdag, 21 mei 2003