Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Weesp, 21 mei 2003

Multipharma wordt Sandoz

Stap naar globaliseren op generiek

Novartis maakte vandaag in Wenen bekend dat al haar dochterondernemingen die generieke geneesmiddelen produceren wereldwijd onder één nieuwe naam komen: Sandoz. In Nederland zal Novartis' dochter Multipharma vanaf 1 januari 2004 onder de nieuwe naam verdergaan. De naamsverandering is voor Novartis een strategische stap. Het produceren onder één naam levert voordelen op zoals goede prijzen en snelle beschikbaarheid. Deze stap maakt duidelijk dat Novartis één van 's werelds grootste aanbieders van generieke geneesmiddelen is.

Novartis

Multipharma werd in 1963 door particulier initiatief opgericht en richtte zich vrij snel op de productie van geneesmiddelen waarvan het patent is afgelopen. Deze zogenaamde generieke geneesmiddelen zijn een speerpunt geworden in de strijd tegen voortdurend stijgende ziektekosten. In 1982 werd Multipharma eigendom van Ciba Geigy. Na de fusie tussen Ciba Geigy en Sandoz, in 1996, is Multipharma toegevoegd aan Novartis.

Sandoz

Na het ontstaan van Novartis werd de naam Sandoz -op een toepassing van een aantal geneesmiddelen na- vrijwel niet meer gebruikt. Novartis verrichtte wereldwijd onderzoek naar de geschiktheid van een aantal namen, waarbij Sandoz als beste naar voren kwam. De keuze van Novartis om de naam Sandoz opnieuw leven in te blazen voor haar generieke sector is daarom weloverwogen. Sandoz omvat veertien bedrijven die zich toeleggen op de productie van generieke geneesmiddelen en is vrijwel in alle landen van de wereld actief.



Ingezonden persbericht